Jonny blir kriminell av Roque Falcón

Den aggressiva och läskigt hårda  inledningen till trots, var detta en bra och framför allt viktig bok. Här speglas hur förvirrade Jonny med alkispappa och gråtande mamma försöker kommunicera med lärare och rektorer men gång på gång misslyckas. Och när det äntligen kommer någon lärare som SER honom och bryr sig, får den läraren sparken för att han är olämplig i yrket. Ironiskt hur blinda och döva vuxna kan vara när de inte riktigt orkar hantera hur barnen i skolan mår. De gömmer sig helst bakom dataskärmen, sticker fingrarna i öronen och skriker TRALALAA.

Jonny flyr till slut från allt det meningslösa. Julia som han hatar men egentligen älskar, följer med ett tag men till sist längtar hon för mycket efter sin mamma och åker hem till Sverige igen. Jonny blir alldeles ensam och hans mamma bara låtsasbryr sig. Ska inte avslöja hela boken ju.

Språket är förvånansvärt nyskapande. Vissa stycken är väldigt djupa på ett fint sätt, andra på ett jobbigt sätt. Men allra bäst är nog konversationerna. De med rektorn, de med folk han möter. 

En väldigt tunn och gripande bok. Borde delas ut till alla blinda högstadielärare där ute. 

Kommentarer

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback