Processen av Franz Kafka



En bok vi ska läsa till litteraturkursen. Den här boken har man ju hört om till leda och mer därtill. Jag minns att vi fick läsa Förvandlingen i gymnasiet (en novell av densamme) och jag tyckte den var helt fruktansvärd. Den handlade om en man som förvandlats till en skalbagge osv, osv. Mycket illa omtyckt av mitt gymnasiejag.

Och visst kan jag väl känna när jag läser Processen att det är så himla mycket kejsarens nya kläder över Kafka. Eller är det jag som inte förstår? Samtidigt skulle det kännas konstigt för textmassan är inte svår att ta sig igenom.

Processen handlar om en man, K., som en dag blir häktad. Han får inte veta vad han har gjort utan får bara reda på att en process mot honom ska påbörjas. Han får fortsätta jobba som vanligt men måste vara medveten om att han är häktad. Ryktet om hans process sprids. I det första ögonblicket frågar han vad det är han har gjort, men frågan försvinner sedan och av de i hans närhet som fått reda på processen, frågar ingen om varför.

Boken flyter på i samma anda och inte mycket händer. Jag läste i bokens förord att Kafka vill spegla den ensamma människans underkastelse under myndigheter och byråkrati. Och det förstår man faktiskt under läsningen. Emellanåt tycker jag att boken är bra (särskilt på slutet) men att den är SÅ jäkla bra har jag svårt att greppa. Att den är en av 1900-talets stora klassiker?

Lär väl få reda på varför imorgon på lektionen om inte annat.

Uppdatering: Kolla kommentarsfältet, tycker violen har en poäng. Och att inte mycket hände hade ju en anledning trots allt: viljan att visa på hur byråkratin fungerar i sin värsta form.

Kommentarer
Postat av: H alias violen

Jag brukar säga att Processen är en av de klassiker man ska ha läst eftersom nånting ofta beskrivs som en Kafkaliknande process.Har man då läst boken förstår man ju (förhoppningsvis) vad som menas.......så den ger avtryck in i vår tid.


Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback