Julutmaningen är en jul utan måsten

Jag hade först tänkt ha en maffig julutmaning. Förra året gick min julutmaning ut på att man skulle läsa valfri bok av Selma Lagerlöf eftersom hon känns extra härligt julig på något sätt. I år tänkte jag spinna vidare med ännu en klassisk svensk författare. Inlägget var till och med formulerat. Författaren att läsa medan man jäste av för mycket after eight, nötter och julskinka skulle vara August Strindberg. Jag hade även valt vilken bok jag skulle läsa (Hemsöborna).

Men sedan kände jag såhär (älska att dela upp saker i kategorier):

1. Vem känner sig inte utmattad, rentav dränerad, efter tegelstensutmaningen (ingen räcker upp handen)?

2. När ska man läsa utan måsten, om inte över jul när man är ledig och det är vintrigt och kallt och inga krav på att sitta piffig på en uteservering eller ligga solbränd, flådd och hudcanceraktig på stranden? Jag tycker att julen ska vara helt bortom förpliktelser och regler.

Så jag dissar min egen idé helt enkelt. Och ifall jag nästa år får för mig att ha en julutmaning så ska jag bannemig ha en god anledning till det, efter det här inlägget. Det kanske jag har, vem vet. Men jag struntar i August över jul och läser nog något helt annat istället. Vad tänker jag inte bestämma förrän den dagen kommer.

Julutmaningen lyder alltså: Läs utan måsten i jul! Vad säger ni om det?


PS. En härlig utmaning dyker upp i början av nästa år, så den utmaningssugna behöver inte sörja länge. Bara ett litet tag.

Kommentarer
Postat av: Henrik

Selma är väl ingen utmaning, det är ren och skär njutning. Otroligt effektivt hanterade cliffhangers och ständiga konflikter som driver historien framåt. Både Jerusalem och Gösta Berlings saga är favoriter. Wilhelm Moberg är ju också rätt vass. Strindberg har jag dock aldrig kommit igenom.



Är du sugen på en annan julkalender kan jag rekommendera min egen ;-) med klipp från amerikansk artister och musikaliska fenomen från 1900-talet. Bakom dagens lucka finns inte mindre än två liveframträdanden med den klassiskt skolade konsertpianisten Nina Simone. The high priestess of Soul - musikaliskt geni, ständig medborgarrättskämpe och privat kämpandes med en bipolär sjukdom.



http://henrikaxlid.blogspot.com/



/So long

2010-12-03 @ 19:37:57
URL: http://henrikaxlid.blogspot.com/
Postat av: Lisa H

Låter bra med en kravfri läsjul :) Ska se om jag hittar något smaskigt lättsamt chicklittigt!

2010-12-05 @ 19:53:47
URL: http://ihyllan.blogspot.com
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Henrik: Ja, självklart är selma njutning. Det var därför jag skapade en utmaning av det för att fler skulle komma sig för att inte bara läsa nyutgivet utan även plocka upp en selmaklassiker. :) Ska absolut kolla in din julkalender också!



Lisa H: Ja det låter perfekt!

2010-12-05 @ 23:24:47
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Henrik

Tips på läsning förresten, Revolutionary road av Richard Yates och Nabukovs Lolita, hur otäck den senare än kan vara. Bägge ligger rätt nära varandra i porträtten av distanserade fullblodsnarcissister som betraktar världen omkring med upphöjt förakt.



So long

2010-12-06 @ 18:42:52
URL: http://henrikaxlid.blogspot.com/
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Henrik: tack för tipsen! jag har faktiskt läst (& gillat) båda. :)

2010-12-06 @ 18:48:42
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Tormodmagnhild

Perfect site, i like it!

2010-12-20 @ 11:56:29
URL: http://tormodmagnhild.blogetty.com

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback