Hur mår ni, kära tegelstensläsare?

Det har varit lite skralt med skriverier hos mig den här veckan. Det har lite olika anledningar, varav en av dem är rysk och dryga 900 sidor. Sjävklart pratar jag om Anna Karenina. Det går inte snabbt att läsa den boken kan jag säga. Jag är glad att den inte var obligatorisk läsning på A-kursen i litteraturvetenskap, för det hade varit en mara att hinna ta sig igenom den på ca 2 dagar (som man hade på sig att läsa en bok då). Antagligen hade jag förstås hoppat över den i så fall, men ändå.

Och en nackdel är att den litegrann tar bort min läslust. Det är inte en bok man läser några sidor i på tunnelbanan utan problem att hänga med. Man måste liksom ta sig tid, alltså en lång stund, för att sätta sig in i Anna och Vronskij och Karenin hit och dit och societetsfester, middagar, tårar, ömhetsbetygelser, funderingar kring bondelivet. Man måste tänka: okej, Ryssland, here I come! och liksom kavla upp ärmarna. Nåväl, nu börjar den här förklaringen bli lika invecklad som en dos Tolstoj och jag tror att ni har förstått för längesedan.

Samtidigt sneglar jag ju längtansfullt på alla de där skonsamt 300-sidiga böckerna som jag vet att jag förmodligen kommer älska. Fogelström, Oksanen, Sittenfield och Hustvedt har aldrig sett så nätta och lockande ut som just nu. Men jag känner att jag vill bli klar med tegelstenen först, för att slippa något slags självpåtvingat dåligt samvete om jag skuldmedvetet bläddrar i Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga och helst skulle vilja ägna den all min uppmärksamhet.

Men hade jag ogillat Anna Karenina så hade jag slutat läsa, även den. Jag har för många år sedan slutat upp med att tvångsläsa bara för sakens skull. Det finns alldeles för många böcker för att hålla på så. Alltså finns ändå något spännande med boken, och när jag väl kavlar upp metaforiska ärmar och sätter mig någon timme för att läsa så läser jag ändå koncentrerat och intresserat. Jag kommer alltså inte lämna Ryssland än på ett tag, trots vargavintern. Men lika bra som min första tegelsten, Kafka på stranden, är den då rakt inte.

Hur går det för er med era tegelstenar? Hur långt har ni kommit? Har ni valt bra böcker? och så vidare, och så vidare.
Ge mig gärna en tegelstensrapport och glöm inte att gärna länka era tegelstensrelaterade inlägg i mitt kommentarsfält så jag kan följa ert tappra deltagande i utmaningen!

Kommentarer
Postat av: Marie

Det går inte så bra! http://enochannanbok.blogspot.com/2010/10/tegelstenen-har-gatt-i-sta.html

2010-10-28 @ 09:40:39
URL: http://enochannanbok.blogspot.com/
Postat av: Gothique

Det går helt okej. http://gothique.blogg.se/2010/october/tegelstensutmaningen-uppdatering-1.html

2010-10-28 @ 10:19:27
URL: http://gothique.blogg.se/
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Marie: Ingen fara, du kommer igen!Gothique: Härligt!

2010-10-28 @ 12:07:43
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Annika

Jag är färdig: http://alkb.se/som-ett-eko-av-diana-gabaldon och http://alkb.se/ett-land-i-gryningen-av-dennis-lehane-2

2010-10-28 @ 12:21:08
URL: http://alkb.se
Postat av: Maria

Isch, här går det dåligt. Jag fick lämna tillbaka The Passage utan att ens ha hunnit börja på den. Men jag har reserverat den så snart är den min igen. ;)

2010-10-28 @ 12:37:09
URL: http://www.unt.se/bokbloggen
Postat av: Chrissan

Det går så trögt för mig. Men en bok har jag hunnit med. Dock en liten tegelsten - Mankells bok Den orolige mannen. Typ 500 sidor, men otroligt fängslande och bland de bättre han har skrivit. Försökte mig sedan på En Harry Potter som jag inte läst klart, men den ljudboken var så dålig (uppläsaren) var helt oinspirerande. Bläää nu står det stilla, funderar dock på att läsa Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Får se hur fortsättnignen går....

2010-10-28 @ 12:46:11
URL: http://sixlives.de
Postat av: Miss E

Jodå, "Fågeln som vrider upp världen" är färdigläst och sedan har jag påbörjat en nyvald tegelsten - jag fick nämnligen tag på "Slutet av Mr Y" och den har jag länge velat läsa så den fick bli tegelsten nr 2.

2010-10-28 @ 15:05:36
URL: http://whatyoureadin.blogspot.com
Postat av: Sanna

Jag kom igång lite väl sent, men jag ÄR i alla fall igång! http://ochsolenharsingang.wordpress.com/2010/10/21/tegelstensutmaningen-paborjad/Jag skyller allt på metodkursen som jag är i sluttampen av. Hursomhelst har jag börjat med Anna Karenina i hopp om att kunna ha "det värsta" bakom mig sen! ;) Jag håller helt med dig om att det INTE går att läsa AK på bussen, tåget eller lunchrasten (om man nu hade sådana). Det blir läspass på minst två timmar för mig, annars tycker jag inte det känns lönt att öppna boken. Men när man väl är inne i det... då är det underbart! Den vräkiga middagen med ostron och champagne och kapun och jag vet inte allt, som beskrivs i början, sitter fortfarande kvar i minnet hos mig.

2010-10-28 @ 18:24:46
URL: http://ochsolenharsingang.wordpress.com
Postat av: Anna (Bokstävlarna)

Jag blev nyss klar med tegelsten nummer två, "Sugar", som jag inte alls har haft tid att läsa egentligen med tanke på att jag har en tenta som hägrar vid horisonten.

Så det går med andra ord helt strålande. Jag hinner nog till och med ta itu med min tredje tilltänka tegelsten också. :)

2010-10-28 @ 18:51:45
URL: http://bokstavlarna.wordpress.com
Postat av: Ellinor/ellison

För mig har det gått ganska så bra, även om det varit segt och lite lästid sista veckan. Har drygt 200 sidor kvar i Blonde!

2010-10-28 @ 21:04:48
URL: http://ellisonscrap.blogspot.com
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Annika: Kul! Du ska inte klämma en till då? ;)Maria: Då så! Jag börjar nästan bli rädd för att inte hinna läsa ut A.K men det borde gå. Idag har jag plockat med mig en tunnare bok för tunnelbaneläsning (att tro på mister pip heter den, udda titel) så det gäller att ta sig lästid på hemmaplan nu...Chrissan: Ja, kör på Fågeln som vrider upp världen. Så himla fin läsupplevelse och den går snabbare att läsa än man kan tro vid en första anblick!Miss E: Aha, kul att det går bra. Hur verkar Slutet av mister Y då?Sanna: Lovely! Just idag har jag gett upp att släpa med mig A.K på tunnelbanor och bussar och plockat med mig en tunnis för det ändamålet istället. Och jag håller med dig om att när man väl tar sig de där två timmarna lästid så är det superfint. Det är nog för sådan läsning boken är avsedd också.Anna: Haha, härligt!Ellinor: åh gillar du den?:)

2010-10-29 @ 09:08:39
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Helena

Jag är halvvägs - har läst Donna Tartts "Den hemliga historien" (http://www.fiktiviteter.se/2010/10/29/den-hemliga-historien/) och ska, när jag får lite bättre tid ge mig i kast med "Fågeln som vrider upp världen". Den känns just nu avskräckande tjock men det går nog bra när jag väl ger mig in i den...

2010-10-29 @ 09:54:44
URL: http://www.fiktiviteter.se
Postat av: Rödluvan

Jag är inte ens en deltagare på den här utmaningen, men jag blir lite sugen när jag ser vad alla ni andra läser. Fast just nu hade jag nog inte haft engagemang nog att ta mig igenom tre tegelstenar, så det kanske är tur att jag hoppade den från början.Fast jag måste säga att jag är VÄLDIGT sugen på utmaningen vi pratade om Jessica, Klassiker. Har införskaffat fler i den kategorin idag, och har dessutom ett paket från adlibris påväg. Nu är det nästan svårt att inte börja på en klassiker innan utmaningen. Får man fuska? :D

2010-10-29 @ 17:29:00
URL: http://gripande.blogspot.com
Postat av: Fröken S

Det har gått trögt. Trodde inte att min Pestens tid av Stephen King skulle ta nästan en hel månad att läsa. 200 sidor kvar och längtar efter mina "tunnisar" som BARA är en 200-300 sidor.

2010-10-30 @ 17:05:06
URL: http://massoravord.wordpress.com
Postat av: Miss E

Jodå, Slutet på Mr Y har gripit tag i mig och jag har svårt att slita mig - den är helmysko men riktigt bra.

2010-10-30 @ 21:24:04
URL: http://whatyoureadin.blogspot.com
Postat av: Emelie R

Hej Jessica!Du får ursäkta om jag är lite framfusig, men jag är JÄTTENYFIKEN på min C-uppsats om Sally. Jag har strax läst både "Kvinnor och äppelträd" och "Sallys söner" (jag införskaffade mig ett exemplar av "Boken om Sally") och jag skulle så gärna ta gärna vilja ta del av vad mer du skrivit om denna kvinnoskildring, utöver av du redan skrivit i bloggen.Jag kanske har missat att du skrivit i något inlägg, men finns den publicerad och tillgänglig någonstans?Skulle vara otroligt tacksam för svar!Med vänlig hälsning,

Emelie

2010-10-31 @ 08:45:46
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Helena: Jag vet, den ser läskigt tjock ut men den är verkligen läsvärd och går snabbare än man kan tro. Jag kunde knappt slita mig när jag läste den!Rödluvan: Du får haka på nästa utmaning. Jag kommer nog ha en liten julutmaning innan klassikern också, men har ännu inte tänkt ut vad. Förra året hade jag att man skulle läsa någon av Bodil Malmstens loggböcker + något av Selma Lagerlöf. Vi får se vad det blir i år! Men självklart får du tjuvstarta med klassikerläsandet, det lider ju ingen brist på sådana böcker direkt. Jag sparkar förmodligen igång den utmaningen efter nyår, när folk har hunnit pusta ut efter tegelstenarna och läsa lite annat emellan (inklusive jag själv) ;) Vilka klassiker har du införskaffat?Fröken S: Jaså, vad synd att det går trögt! :/ Jag har också känt så ibland, att jag kanske valde fel bok (anna karenina) men sen glimrar den till och blir skitbra och då är jag glad att jag tog den, för annars hade den nog aldrig blivit läst. Inte på evigheter åtminstone. Hoppas att pestens tid blir bättre snarast. Vilken ska du mer läsa?Miss E: Helmysko men bra låter ju perfekt!Emelie R: Hej! åh vad roligt att du är nyfiken på min uppsats! Jag tror att den borde ligga i diva-portalen (sök på "boken om sally" eller liknande). Uppsatsen heter "kvinnan på allas läppar". Annars kan jag maila den till dig. Jag har dock skrivit några inlägg om själva uppsatsen här i bloggen + då om böckerna, både separat och tillsammans om jag inte minns fel. :) uppsatsen fokuserar till stor del på karaktären sally och hur hon framställs.

2010-10-31 @ 22:58:44
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Emelie R

Hej igen. :) Jo, jag har läst dina blogg-inlägg här om Sally. Och eftersom jag nu står i begrepp att precis läsa ut sista boken har jag självklart fått ett otroligt sug och en mersmak på lite analys av det hela. Det är alltid kul att ta del av andras tankar också, utöver de man själv redan har!Jag var inne på diva-portal.org och sökte på "Kvinnan på allas läppar", men jag fann den faktiskt inte. Kan du vänligen maila den till mig, det blir nog lättast så? :)Tack!Emelie

2010-11-01 @ 01:26:34
Postat av: Ellinor

Åh ja, jag är fullkomligt tagen av Blonde :D Snart mindre än 100 sidor kvar så det borde gå fort. Måste bara hitta tiden till att läsa. Är borta 12 timmar om dagen pga lång resväg till jobb...

2010-11-04 @ 12:44:03
URL: http://ellisonscrap.blogspot.com
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Ellinor: Åh, härligt att du gillar den! Jag hinner inte heller läsa den här veckan pga tenta på lördag, hemskt. Man får nästan fysisk läsabstinens. :P

2010-11-10 @ 09:16:27
URL: http://www.ordochingavisor.se

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback