Tolfte boktipsaren

Idag är det Josefina som boktipsar. Hon finns på twitter och tipsar också om det här och det här. Varsågoda, hennes text:

Jag heter Josefina och jag gillar böcker - att läsa, äga, det estetiska och att ge bort. Adlibris kan vara lite som knark ibland. Men billigt. Bäst är Söderbokhandeln och Papercut. Det händer att jag väljer på konvolut. Jag är kulturvetare och har läst litteratur och media/kommunikation, men jobbar med reklam och är vän av ordning. Jag gillar listor. Och att läsa innan jag går upp på morgonen. Jag vill bli författare, men har inga skrivarambitioner. Eller så är det historien som saknas mig. Så länge fortsätter jag att läsa - högt som lågt. Ibland mycket och ibland inget alls. Det går i skov. Sommaren är min bästa tid. Och rent definitionsmässigt är det ju fortfarande sommar så ett litet urval i korthet, tre snabba om vad jag bl a har läst nu i sommar och tre snabba om vad jag bl a vill läsa i höst.

Jag gör en lista...

1. Tre apor - Stephan Mendel-Enk som debuterade med Med uppenbar känsla för stil analyserar inte manlighet denna gång utan berättar kort och koncist, men ändå väldigt finstämt, om tre generationer av en judisk familj i Göteborg. Sekularisering och tradition jongleras med allvar och humor. Och att fundera på om en Dumleklubba är koscher känns plötsligt väldigt självklart. Och inte helt enkelt.

2. Food Noir - en svart liten bok där Mons Kallentoft som inte bara är deckarförfattare utan även en väldigt hängiven och kunnig matskribent har samlat ett antal av sina artiklar om just MAT. Och allt man vill är att äta. Och resa. Det är lite som ett program av Solens mat. Men i bokform och utan Bo Hagström. Det letas vit tryffel i Italien, det talas med stjärnkockar i Baskien i jakten på den stora matupplevelsen. Det handlar om råvaror, om tradition, förnyelse och gastronomi, men också om politik och kultur. Det är inte en bok om dålig djurhållning skriver Kallentoft, eller om hur köttindustrin påverkar miljön. Det är en annan bok. Viktig den med. Jag fick låna och läste boken inför sommarens resa till just Baskien och San Sebastian - den stad med flest trestjärniga restauranger per capita i hela världen - och sveptes med.

3. Easter Parade - precis som med Revolutionary Road tror jag Easter Parade, Richard Yates roman från 1976 som följer systrarna Emily och Sarah i fyrtio år, skulle göra sig fint som film. Det är lite pastelligt, det är yta, den amerikanska drömmen och ständiga besvikelser. Men det är snyggt och precis beskrivet, med fingertoppskänsla och närvaro. Man tycker lite illa om karaktärerna men vill inte sluta läsa. Det skulle nog inte vara historien i sig, så mycket som den kvarvarande känslan efter att eftertexterna rullat, man skulle minnas. Kanske en känsla av att du själv kom undan, fri att förvalta livet bäst du vill, medan de du lämnade kvar bakom dig i salongen, i boken, inte lyckas befria sig från sina egna öden helt. På så sätt är det kanske lite feel good ändå. För vissa. Eller bara ytterligare en livslögn dirigerad av Yates.

Och i höst...

1. One Day av David Nicholls
2. Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami
3. Just Kids av Patti Smith

Kommentarer

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback