förresten!

Förresten så har jag beställt böcker också. Lyckades till min lycka få tag på Flickan som uppfann livet av Johanna Nilsso, begagnat på internet. Den kom igår och jag ser fram emot att läsa den i höst (har en miljard olästa böcker men kan inte låta bli att köpa fler. En sann bokhora, minsann. Boknarkoman som jag brukar säga).
Har även beställt böcker från adlibris. Hur många är strikt konfiditiellt men här är några av de jag ser fram emot mest:
Storm över Frankrike av Irène Némirovsky
Den besynnerliga händelsen med hunden vid vattnet av Mark Haddon
Tokyo natt av Elin Lindqvist
Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist
Kärlekens historia av Nicole Krauss
Några av de jag ser fram emot mest alltså. Ih. Paketet kommer nästa vecka någon gång. Sedan har jag säkert fem hyllrader med olästa böcker i bokhyllan redan. Kommer bli en härlig läshöst i år! (fast det är det ju varje år). Synd bara att jag missade bokbytet, ska garanterat gå på nästa med massa böcker att byta bort.

Gråt inte över spilld mjölk av Anitha Bondestam

Jag som redan är halvparanoid har knappast något behov av att förstärka min paranoia. Varför läser jag då denna bok? en kronisk längtan efter att bli mer neurotisk kanske. Inte vet jag. Staten kanske vet. Staten vet nämligen det mesta enligt Bondestam. Och varför skulle hon ljuga med ett såpass imponerande cv? (från adlibris: Genom sin bakgrund som både kommunikationsminister och generaldirektör för Datainspektionen har författaren en unik inblick i de dataregister som redan idag existerar och hur de kan brukas och missbrukas.)

Detta är en roman men som roman ger den mig ingenting. Språket är stelt och uppstyltat, handlingen känns platt. Matt. Det som gör att jag formligen sträckläser är all info som ryms inom dessa limegröna pärmar! I Sverige kan vemsomhelst få veta i princip allt om vemsomhelst. Med cash och kontakter kan den blidaste tjänstemannen lämna ut hela din bakgrund som flygpassagerare, mobilanvändare och konsument (kontoutdragen är inte for your eyes only). 

Exemplet med killen som sökte jobb men inte fick det pga missförstånd från chefens sida (chefen som lade näsan lite FÖR blött), ger mig chills down my spie. Sverige = Sovjet om vi inte ser upp. Wake-up call. Gud så obehagligt och intressant. Jag vill kasta bort den här boken, slippa tänka på det. Har dock en stark känsla av att jag inte kan...
 

Fjärilsjakten av Marika Cobbold Hjörne

På sin födelsedag får Grace ett paket med en tavla av okänd konstnär. Paketet får hon av sin älskare, sitt livs stora kärlek. Han som dog två år tidigare..

i början älskar jag boken. Uppkrupen i soffhörnet, oförmögen att släppa den. Upplägget, handlingen. Härligt, engelsk-romantiskt och mysigt. Men sedan händer något. Eller inget händer, rättare sagt. Boken stannar av och blir lite babblig. Redigeraren hade nog kunnat jobba lite hårdare, strukit lite mer. För faktum är att jag tröttnar på boken. Jaja, gäspar jag.. Graces svärmor ÄR jobbig, understood. Ungefär. 

Upplägget däremot, med utdrag ur en illvillig tidningsartikel som sedan följs av kapitel som berättar om det skedda, är genialiskt. Huvudpersonens relation till sitt fotografjobb är också härlig. Resten är lite svagt och fladdrigt. Slutbetyget blir helt okej. Charmmysigt men utdraget.

Jag smyger förbi en yxa av Beate Grimsrud

När jag började läsa fastnade orden inte i mig. Jag var kanske inte mottaglig efter 'Skynda, kom och se'. Kanske behövde smälta lite. Boken är på intet sätt fascinerande men ganska fin, ändå.

Lydia och alla rödhåriga syskonen och föräldrarna som inte riktigt vet hur en förälder bör vara, uppenbarlige.
Boken rymmer i sig en melankoli. Lydia springer, ska bli snabbast i världen. Ska aldrig falla, ramla. Snubbla.
Hon kan sudda ut saker i sin omgivning om de blir jobbiga,det har hon lärt sig. 
Alla syskonen som skriker. Pappan som stjäl mat från sina barns tallrikar när de tittar bort.
Lydia som har tvångstankar och moster Marianne som helst dricker Gin och inte riktigt går att få ögonkontakt med.

En vardagsbok, det är aldrig helg. Aldrig riktigt soligt, liksom.
En barndomsskildring som är intressant. Eget och talande språk, tycker jag. Men det bestående blir varken mer eller mindre än 'helt okej.'

Ps. på söndag är det bokbordet på drottninggatan, jippii! (synd att jag är så augustipank!)

Skynda, kom och se av Lotta Lundberg

Jag sitter uppkrupen i soffan och läser. Inom mig går något sönder. Sakta ställer jag ifrån mig kaffekoppen. Ute regnar det, förstås. Den här boken gör mig ont att läsa, det ska inte förnekas. Och ändå, jag älskar den. 

Dvärgarna Glauer och Ka flyr från ett förnedringens nöjesfält i USA, till Europa. Väskorna har de packat fulla med hopp. Det är 30-tal och i Berlin finner de allt annat än en hoppfull och inspirerande miljö.
Ondskans soldater marscherar på gatorna med steila ljusblå blickar och armen högt i luften. Ja, ni vet. Och som dvärgar lever de farligt i denna miljö. De åker till Stockholm tillsammans med andra dvärgar.
I Sverige ska de nog uppskattas, tas på allvar. Eller hur, så måste det väl vara?

Boken är fantastiskt skriven, jag lär känna huvudpersonerna, känner med dem. Våndas, förundras och älskar denna bok.

Bokbyte!

Jag är nu anmäld till bokbytardagen den 20 augusti, ska bli så härligt. Det finns en hel del böcker jag gärna byter bort mot andra så det ses fram emot. Läs mer om detta på http://bokhora.se/blog (en förövrigt ständigt uppdaterad och härligt läsinspirerande blogg!)

Baklängeslivet av Per Nilsson

Handlingen som sådan är rolig. Det går ut på en persons liv, en person som föds när han är 90 och som sedan bara blir yngre och yngre och ska avsluta sitt liv i mammas mage!

Detta innebär att han var tionde år måste byta identitet och flytta till en ny stad. Han får nämligen inte berätta för någon om sitt öde och väntar han för länge på samma ställe, blir det till slut uppenbart att han 'yngras' istället för att åldras. Men en person har minsann märkt att något är fel och bestämt sig för att avslöja allt. 

Charmig och lite dråplig bok. En ungdomsbok också och det märks. Men gullig ändå, helt klart.

Siddharta av Hermann Hesse

En oerhört söt och lärorik bok som handlar om pojken Siddharta. Han lämnar sin far och de gamla gudarna för att söka något annat. Han börjar leva som en asket i skogen. Han känner dock att inte heller denna livsstil tillfredsställer hans önskningar om livet. Därför ger han sig av för att söka livets mening. Han blir en rik man, lever omgiven av rikedomar och sin kärlek Kamala. Kan detta månne tillfredsställa honom...?

Gud, vilken söt bok. Lite svår att komma in i men efter 20 sidor är jag fast och kan absolut inte sluta läsa. Lovely och intressant, han möter Buddha (i egen hög person, medan han ännu levde alltså) men väljer bort hans lära.

Boken lämnar efter sig en underbar sötma och livsglädje i mig.

Du är alltså svensk? av Lena Andersson

Fatima har kommit som flykting till Sverige och behöver ett jobb. Av en slump hamnar hon i regeringens långa korridorer som vaktmästare. Hon och statsministern inleder en kärleksaffär.

I hela boken finns ett slags distanstagande som om ingen riktigt bryr sig om något på riktigt. Jag vet inte hur jag ska förklara det hela men det ger faktiskt en cool och annorlunda effekt.

Fatima får följa med statsministern på resor och annat. Han lyckas dock såra henne på subtila sätt precis som en rekryterare också lyckas med (i början av boken). Det gör ont i henne.

Samhällskritisk och vass bok, som jag kletades fast i. Läste den som ett rinnande vatten och tycker den var riktigt bra! speciell och annorlundigt bra.

Mitt förbjudna ansikte av Latifa

Här berättar Latifa med ett rakt och enkelt språk om hur det var att växa upp och bo i Kabul medan raketer och bomber ideligen slog ner utanför lägenheten. Men främst om hur det var och kändes och rent konkret blev, när talibanerna tog över Afghanistan.
Hur friheten inskränktes och blev obefintlig och hur man som kvinna plötsligt blev värd noll, och berövad alla sina tidigare friheter.

Boken är superintressant och lite hemsk förstås, som alla sådana här böcker, men vad som faktiskt gör den riktigt bra, är att den inte är beklagande eller utdragen som vissa livsöden i bokform lätt kan bli.

Läs denna bok.

Vad som är så positivt är att man får veta hur det konkret vardagliga livet förändrades (och försvann) med talibanernas ankomst. Det är en människas vardag som berättas, en vardag ingen förtjänar.

Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel av Lucía Extebarria

Rolig och rapp och galen och härligt skriven (nåja, helt okej) bok. 

Handlar om tre systrar som sinsemellan är totalt olika. Boken utspelas i Madrid. De olika systrarna berättar om sin tillvaro i respektive kapitel.
Den ena systern är galen, utåtriktad, jobbar i en bar (till sin familjs förtret), käkar ecstasy, dansar till trance och knullar galet mycket. Den andra är en framgångsrik karriärskvinna. Framgångsrik men gnagande ensam.
Den tredje är en prydlig hemmafru och mor som en dag känner att något saknas.

Pappan som lämnade familjen för längesedan och mamman, bitter över detsamma. 

En sprudlande härlig rolig och cool chic-lit bok på nytt sätt. Välskrivnare än andra dylika, dessutom.

Mossvikenfruar - chansen av Emma Hamberg

Härlig och lättläst tjejbok om hur livet kan ta de mest underliga vändningar även för en vanlig småstadsbrud med inrutat liv och utstakad framtid-som kanske inte är så utstakad när allt kommer omkring.

En tjej berättar sin historia om hur hon lever ett "vanligt" liv i ett radhus i Mossviken med samme man som tog hennes oskuld och som hon är gift med. Hur hon en dag av en slump får reda på att den lugne och pålitlige mannen är ett notoriskt otroget svin. Hennes tillvaro slås i spillror, hon drar till Sthlm och blir "galen" - något hon inte är speciellt bra på.

Roligt och rappt språk, skrattar högt flera ggr. En charmig historia med både glada och ledsna ögonblick. Helt okej myssommarbok.

lista!

Har hittat en liten lista att fylla i, på http://klarastext.blogg.se
Here goes!
  1. pocket/inbunden - pocket, helt klart. Min bokhylla vimlar av pocket pocket. Bara hyllan längst ner på bägge bokhyllorna (har två bredvid varandra) tillägnas inbundna böcker och där finns mest sådana jag har köpt för att jag inte haft tålamod att vänta på pocketutgåvan eller böcker som "post secret", "dirty blonde" (courtney loves dagbok), reklamböcker och andra coffeetableaktiga böcker. Annars pocket! I love it. Alltid med i väskan, på tunnelbanan, kompisen går på toa när man är på café. tjoff, upp med boken. Ljuvliga läsning!
  2. tjock/tunn - oj, men det är ju omöjligt att svara på. Det beror på. Oftast är de ju bra just som de är, en riktigt tjock bok bör väl vara så tjock för att allt ska få plats! och vice versa.
  3. översatt/originalspråk - översatt pga pur lathet.
  4. svenskt/utländskt - Jag tänker inte en sekund på författarens härkomst. Det spelar ju ingen roll, varför ägna det en tanke?
  5. Lindgren/Lagerlöf - Jag tycker om dem bägge men min absoluta hjärtefavorit är förstås Astrid Lindgren. Jag älskar henne!
  6. soffan/sängen - när det gäller läsning antar jag. Innan jag somnar läser jag i sängen, men under dagarna gillar jag att krypa upp i soffan med musik och kaffe för att kunna njuta maximalt av den underbara kombinationen musik + kaffe + bok. Och ofta på balkongen så jag har musik + kaffe + bok + cigarett. Ah, ljuvligt!
  7. kväll/dag - Whenever! beror på övriga göromål men så fort jag har en stund över så läser jag. Rätt mycket nu på sommaren, med andra ord. Även under terminerna läser jag två böcker i veckan i 90 procent av fallen.
  8. deckare/kärlek - kärlek låter ju lite Harlekein-aktigt vilket ju är förskräckligt. Men deckare läser jag aldrig, får jag en så slänger jag/ger bort den. Jag avskyr deckare och väljer därför kärlek!
  9. fakta/fiktion - oftast fiktion men även fakta rätt ofta i form av människors livsöden.
  10. lära/njuta - Njuta! vilket präktigt pretto läser främst för att lära? alltså visst, om man pluggar, men frivilligt? knappast!
  11. framsida/baksida - Framsidan. Baksidan är ofta skriven av någon dålig copywriter som smörar på för mycket.(jag ska bli copywriter, visst, men inte en dålig sådan!) Månpockets framsidor är ofta härliga! Speciellt den till exempelvis "kiffe kiffe imorgon".
  12. låna/köpa - köpa, enbart. Adlibris eller akademibokhandeln eller pocketshop. Jag lånar aldrig.
  13. läsa/lyssna - Läser enbart, är inte bra på att lyssna. Bara på musiken jag har på i bakgrunden. Inga ljudböcker för min del, med andra ord! vill kunna leva mig in i boken i min egen hjärna, takt och läsningssätt.
  14. manlig/kvinnlig - spelar ingen roll.
  15. en åt gången/flera på gång - alltid, alltid bara en i tage
  16. nu var det inget mer. jag får nog inte byta rader mer nu, verkar inte gå så bra! addio!

Busters öron av Maria Ernestam

Samma författare som skrev Capirinha med döden (som jag läste tidigare i somras). Detta är riktig kvalitetslitteratur. Det bara skriker välskrivet. Handlingen är väldigt speciell och man har ingen aning om upplösningen innan den väl omslukar en. Jag läste ut den på två dagar, kunde knappt släppa den ur sikte.

För att vara skriven i dagboksform, som annars kan vara svårt att komma in i, så är den oerhört bra och fängslande. Eva vårdar sina rosor så väl, nästan för väl. Hon bor i Frillesås i en stuga på landet med Sven och oj, vad hon vårdar rosorna. De första orden i boken är i princip att hon har drömt om att mörda sin mor sedan hon var sju år gammal, så där avslöjar jag inte mycket. Deras relation var spänd, mamman brydde sig bara om sig själv.. 

Saken är att bokens braighet ligger i uppbyggnaden till stor del. Det är inte så mycket för spänningen jag läser vidare (jag är ingen sucker för spänning), som för sättet den är formulerad på och ja.. helheten.

riktigt bra och speciell, nyskapande bok!

Beppe Wolgers memoarer av Beppe Wolgers

Nämen, oh! vilken charmig bok.

Beppe som är allas vår Baloo varje julafton under en sprakande julgran och ljusdoftande vardagsrum. Beppe som är Pippis pappa, den galna och häftiga pappan man tyckte var så häftig (han är ju fortfarande häftig förresten! Astrid Lindgren-kväll, någon?). Beppes barnprogram som de visade gamla repriser av när man var liten, där han ligger bland sina gossedjur och myser.

Och dessutom är han tydligen poet och en cool snubbe som hängde på den gyllende freden (jo det skrivs så) och teatergrillen bord 60 när det begav sig. På 50-talet tror jag minsann. Fast han dog 1986.

Han skrev dessutom dunderklumpen! jag menar, hallå. Dunderklumpen! Min pappa berättade alltid sådana egenhändigt komponerade sagor när jag var liten och skulle somna eller om en kompis sov över. (vi snackar åttaårsåldern nu alltså). Höjdpunkten på kvällen var när vi frågade om han snääälla kunde berätta en dunderklumpen och han svarade "ja, varför inte?" Jippiiiee! kanske får be honom att berätta en sådan historia igen någon kväll. Nog om mig.

Boken är härlig och med många intressanta tankar och roliga/dråpliga anekdoter ur hans liv. Det är egentligen tre böcker som har satts ihop till en och de är skrivna under olika skeden av hans liv. Språket är lättläst, sidorna elegant tunna och typografin härlig. Att jag påpekar detta är för att det var ovanligt härlig papperskvalité, annars är det inget jag brukar tänka en sekund på när jag läser.

Han var en härlig figur, Beppe, och den här boken bör alla ha i sin bokhylla och läsa under lata och regnigt mulna (jaja..) sommardagar! rekommenderas varmt.