En himmel för Elliott av Katarina Danielsson

Åh, vilken underbar bok!

jag kan inte ens beskriva dess historia för det vore att förminska den. En kvinna  har förlorat sin bror och blablabla.

Jag vill verkligen inte, men läs om den på adlibris.se om ni vill veta den konkreta handlingen. Tro bara mina ord när jag säger att det är en underbar bok som fick mig att gråta och skratta; språket är fabulöst.

Jag lade den inte ifrån mig, och när jag var tvungen kändes det hemskt.
I'm amazed!


Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster

En man har precis tillfrisknat från lungcancer. Han är skild från sin fru, bråkar med sin dotter och flyttar till Brooklyn som en ensam och ganska tråkig man. Han anar inte hur hans liv ska gestalta sig bara en kort tid senare.

Han träffar på sin brorson Tom som en gång i tiden var en lovande student men som nu jobbar i ett antikvariat och har blivit fet. Där jobbar också den excentriske Harry. Och så är det den perfekta mamman som Tom är besatt av. Och Aurora som har försvunnit med en frikyrklig man. Och många andra personer som snurrar runt varandras vardag i en bok som är skriven med ett fantastiskt språk!

Den berörde mig mycket. Boken innehåller en hel del inflikade intressanta anekdoter och kuriosa. Brooklynmiljön är hela tiden närvarande i läsningen, till den grad att jag nästan känner för att åka dit och kolla läget!

Huvudpersonen är utåt sett en ganska tragisk karaktär. Sanningen är dock en annan, man tycker om honom som läsare. En helt fantastisk bok som jag sent ska glömma.

martin Bircks ungdom av Hjalmar Söderberg

Som vanligt hänförs jag av denne mans magnifika språkbruk och sätt att engagera läsaren i den förhållandevis enkla historien som berättas.

Språket, mina vänner!
Språket och stockholmsskildringarna som är över hundra år gamla!
Och tankarna!

Offrad för hederns skull av Sengül Güvercile

Jätteintressant bok om en turkisk kvinna som bor i Danmark med sin familj. Vid 13 års ålder blir hon hopplöst förälskad i en turkisk pojke som bor granne med hennes familj, och kärleken besvaras. Problemet är bara att han inte är tillräckligt fin för hennes familj. Hennes föräldrar och en av bröderna dödar honom! De bjuder hem hans mamma och honom och sedan dödar de dem kallblodigt. Anledningen: Att de inte på några villkor kan gå med på att låta sin dotter gifta sig med den person hon är kär i.

Boken är skriven på ett lättläst men ändå engagerande språk och man kan inte lägga den ifrån sig. Sann historia.

Teatersmink och andra former av kamouflage av Peter Dickson

Detta är korta texter om olika udda människor och deras tankar. En del av dem var intressanta, andra inte. Jag läste den för någon vecka sedan och kommer ändå inte ihåg en enda av texterna konkret, förutom en som handlade om en regissör.

Med andra ord kanske jag bör sätta punkt här,

Räddaren i nöden av J.D Salinger

En ung kille har blivit utslängd från ännu en fancy pojkskola i usa. Han vill inte berätta det själv för föräldrarna och drar därför runt i NYC i väntan på att det ska bli onsdag och han kan komma hem då terminen egentligen slutar. Språket är enligt min mening lite svårtillgängligt och boken i sig relativt ointressant. Jag blir inte engagerad i killen, bryr mig inte riktigt om vad som händer med honom.-

Vid vissa tillfällen märker man att han verkligen har en skruv lös. Han fungerar inte ritkigt som andra människor och hyser ett äckel mot en hel rad typ av människor. Han är lite hatisk. Men mer än det är han ointressant, skulle jag vilja säga. Ursäkta de korta recensionerna nu men jag har läst så himla många böcker sedan jag uppdaterade sist, det är bara därför!

Apo kryp hos av Lukas Moodysson

De som känner mig vet ju att jag är en liten Lukas Moodysson-nörd! Jag älskar honom och allt han rör vid (fast jag har faktiskt inte sett Ett hål i mitt hjärta).

En enda lång dikt är denna bok, som man bara glider ner i. Litterär och själslig orgasm mina vänner!

Pojken som botade sömnen av Johanna Nilsson

En liten söt ungdomsbok var detta minsann! om killen vars tvillingsyster ligger i koma och han har olika metoder för att försöka få henne att vakna upp.

Alltså, innan jag läste boken visste jag inte att det var en ungdomsbok. Känns konstigt att sitta och recensera den. Det enda jag kan säga är att det väl var lite intressant att läsa den bara för att se hur man skriver en ungdomsbok. Men då ljuger jag ju också. För jag bryr mig ju inte.

Ge den till 13-åriga småsyskon i present, vetja!

Främlingen av Albert Camus

Detta är en tunn liten bok på bara 150 sidor. Den är skriven på gammaldags svenska med långa meningar och mycket förklarande småord. I början kändes det lite störande men jag vande mig efter bara ett tiotal sidor. Boken kom ut i Frankrike i början av 40-talet och handlar om en man som lever sitt liv. Går till jobbet, går till sin mammas begravning, träffar en kvinna och säger att han "väl" kan gifta sig med henne. Sedan råkar hans granne i knipa och han dras in i mer än han borde göra och mördar en man (det står på baksidan så jag avslöjar inget).

Men allt han gör, alla dessa saker som vanliga människor gör och hanskas med, är honom likgiltiga. Han kan tycka om sina vänner men han gör det med ett känslokallt lugn. Han mördar en man, och han säger att han gör det för att solen var så het den dagen och stod honom i ögonen.

Boken handlar mycket om existensialismen, funderingar och han är faktiskt lite obehaglig tycke rjag. Detta var en av böckerna i min fantastiska "daniela-hög" som jag håller på med. Daniela fick pick and choose sex böcker jag inte hade läst i min bokhylla och nu läser jag dem hon valde ut. Hej nostradamus var ju alldeles fantastisk och oftast har jag och daniela samma boksmak.

Men inte denna gång, jag tyckte inte speciellt bra om den här boken.

Hej Nostradamus! av Douglas Coupland


Cheryl blir skjuten i en skolmatsalsmassaker 1988. Hon är då 17 år och har precis gift sig. Fast det vet bara hon och killen. Cheryl är med i en förening som heter Youth Alive och som består av kristna ungdomar, på gränsen till galet läskigt superkristna (även om ALLA religiösa människor skrämmer mig mer eller mindre. Jag respekterar deras tro men det är nog något i blicken..) Hursomhelst blir hon skjuten. Hon och det lilla fostret i hennes mage som bara hon och maken vet om. Hon ser på allting utifrån.

Killen då, vad händer med honom? tio år senare är Jason, som han heter,halvalkoholiserad och lever ett händelselöst liv. Cheryl försvann aldrig riktigt ur hans själ. Hans pappa är en överkristen idiot och mamman trivs bäst i sällskap med sina spritflaskor och Jasons hund.

Mycket mer än så kan jag egentligen inte avslöja. Och ovanstående beskrivning lät väl sådär lagom bruksanvisningcharmig. Faktum är dock att den här boken är - och nu kan jag inte hålla mig längre - så fruktansvärt JÄVLA BRA!

Den är skriven ur olika personers perspektiv. Vi lär känna dem, lär känna deras omgivning och det är så galet skitbra, simply. Språket är en saga i sig, vackra formuleringar etsar sig fast i hjärtat både här och där. Men bäst av allt är känslan, lite melodramisk men ändå kärleksfull, och handlingen förstås. 

Jag känner de här karaktärerna nu. Jag läste vid mikron på praktiken när jag väntade på att lunchen skulle bli varm. Läste de ynka två stationerna på morgonen, läste (självklart) hela kvällarna. Och även om jag har haft hektiska dagar med göromål dag som kväll, så tog det mig tre av dem att läsa ut den här boken. 

Den är fantastisk. Och intressant, engagerande. Fascinerande kanske, framför allt.
(jag talar inte i sådanahär ordalag om jag inte verkligen menar det).


Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf

Alltså, jag blir så trött ärligt talat!

Trött på tjejer som egentligen är normalbegåvade, söta brudar fulla av hjärta och själ.
Trött på tjejer som går rakt in i alla fällor. De träffar en kille med muskler och anabola steroider under huvudkudden. De blir kära och tänker ååh vad han är tuff. So far, so good. Sedan blir han kontrollerande, den där rara killen som kommer med rosor och choklad. Åh, tänker tjejen. Åh, han bryr sig verkligen om mig på riktigt! Annars skulle han ju inte hela tiden undra vad jag gjorde. 
Och så har spindeln nått en liten bit på vägen i att snärja insekten i sitt nät.
Killen blir mer kontrollerande. Startar ett bråk en gång när de har varit på krogen för att han tyckte sig se henne titta på en annan kille. Säger något i förbifarten om att hon är billig.
Ber om ursäkt dagen efter och mumlar något om att han var full.

De får barn i detta specifika fall. En liten pojke. Killen är fortfarande ett muskelberg, tuff och kaxig med oförklarliga blodfläckar på väggarna. Men nu är han en tuff kille som slår sin lilla tjej. Bankar in hennes huvud i väggen, sparkar henne i ryggen. En kille som ber om ursäkt dagen därpå och säger att han älskar henne så himla mycket.

Och så vidare, och så vidare. Hon flyr, Magdalena. Flyr ifrån sitt liv med sin lille son och några tröjor nerslängda i en plastpåse. Och polisen sviker henne, alla förutom en. Och soc sviker henne. Och hennes vänner är fantastiska och likaså hennes kristna familj.

Sedan blir hon en graafsyster för hon opererade tuttarna. Och då blev allt fantastiskt för då fick hon umgås med Bingo Rimér. Och det ska ni veta, mina damer och herrar, att när man får umgås med Bingo Rimér så har man nått riktigt långt. Man är nästan lika het som Madonna var 87.

Ja, ni ser min point. Jag har läst denna bok förut (fast inte just denna) och jag kräks på klichébeteendet. Jag har inget emot sillisar, massa smink, blont hår och blingbling (jag är sådär själv emellanåt förutom sillisarna förstås). Jag har heller inget emot Magdalena Graaf, hon verkar vara en charmig person med humor och ett stort hjärta..Beteendet jag kräks på är att hon är så naiv!! Shit. Tror boken kan hjälpa den smått alitterära småbarnsmamman som blivit misshandlad av sin exman och som grabbar tag i  boken på ica mellan chipsen och shampoot. Och det är ju jättebra.

Men mig ger den inte mycket.

(ooh my god vilken lång text jag just skrivit).

Flyga drake av Khaled Hosseini

Åh, den var sådär bra som alla har sagt. Jag har svårt att tro att detta inte är en sann historia. Den måste iallafall ha förankringar i verkligheten. Eller så är författaren övermagisk.

Hursomhelst, den handlar om Amir som växer upp i Kabul när det fortfarande var en fin och levande stad. Hans pappa (Baba) är rik och de bor i ett stort hus. De har två hazarer (typ som slavar) som bor i en hydda på gården. Ali och Hassan. De behandlar dem dock inte alls som andra familjer behandlar sina hazarer. Amir och Hassan är bästa vänner och leker dagarna i ända. Amir läser böcker för Hassan och när det är drakflygningstävling i staden, är de som ett radarpar. Det är bara när barnen till Babas vänner kommer som Amir inte låtsas om att han är vän med Hassan, och det skäms han för.

Så en dag sårar Amir sin bästa vän så djupt att han inte längre står ut. Han hittar på lögner om att Hassan har stulit av honom och hazarerna ger sig av.

Och så blir det krig och Hassan och hans far flyr till USA... Jag kan inte sammanfatta hela historien, den rymmer så mycket. Så mycket kärlek, smärta, äkthet, ondska... Vånda.. Den är helt fantastisk, jag läste ut den på bara några dagar och ville helst inte släppa den med blicken överhuvudtaget. Sitter fortfarande här och är helt omtumlad och förstummad.

Detta är en helt fantastisk bok. En av de bästa jag någonsin har läst, kanske till och med.