middlesex på g.

Läser och läser Middlesex. Om vi inte hade så himla mycket i skolan,skulle jag hänge mig totalt. Bara helt oskamset sjunka ner i det omtalade favoritsoffhörnet, grotta ner mig i orden. Den är bra med andra ord, totalfastnar. Något med meningarnas uppbyggnad, det där magiska som nästan aldrig dyker upp. Höll på att säga hoppas på att bli sjuk men det stämmer inte. Jag känner mig nämligen oroväckande varm i pannan, den där stickiga feberkänslan smyger sig på och jag hatar den. Så nej, inga sjukdomar tack. Esberitox ska snarast införskaffas (imorgon när csn anländer, halleluja). Men gärna några extra veckodagar. Läsveckodagar då, förstås.

Oj oj, det finns tre böcker jag inte fick med i mastodont-uppdateringen häromdagen och nu är blommiga bokboken hemma i hyllan så det får bli nästa gång jag minns. 

stoor uppdatering avklarad

har uppdaterat med 21 böcker nu idag! more to come. Så nu finns det mycket att hitta i bloggen som är rykande färskt och nytt. :) 

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld

Åh, åh, åh!

Skolmiljö, intriger, tankar, nojor.

Beställ den här boken.. Det är den bästa jag har läst på länge. Får räcka så.

Damen med enhörningen av Tracy Chevalier

1400-tal. En kvinnotjusare till konstnär får i uppdrag av en adelsman att måla hans tapeter. Medan han besöker adelsmannen får han syn på dennes dotter och vill förföra henne. Något han bittert får ångra - och hon.
Konstnären åker senare till Bryssel, där väveriet som ska väva tapeterna ligger. Vävaren har en vacker dotter som är blind. Henne vill konstnären Nicolas också ha, dessutom har han lyckats göra en tjänsteflicka i Paris gravid. Etc!

Härlig, välskriven lättläst bok. 

Lång väg hem av Lori Lansens

Oh, härlig-bok-alert! Lilla Sharla bor med sin mamma och mammans pojkvän f.t i en husvagn. Mamman bryr sig inte precis om sin dotter som hon borde. Så en dag lämnar hon bort sin dotter till en äldre kvinna som bor en bit bort och sticker sedan utan ett ljud. Kvinnan, Addy, fattar tycke för Sharla och låter henne bo hos henne. De blir nästan som mor och dotter, trots Addys höga ålder. Deras dagliga liv varvas med tillbakablickar i Addys barndom, uppväxt och liv. Åh, jag sugs in i berättelsen. Den är oerhört välskriven och jag vill aldrig att den ska ta slut. En superhärlig roman, verkligen!

En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella

Härlig, ytlig shopping, chiclit. Den är precis vad jag behövde läsa nu. Den är precis vad jag trodde men ibland lite för moralisk. Big no no på det. I övrigt är den vad den heter and me like!

Älskar du någon annan av Azar Mahloujian

Huvudpersonen jobbar som tolk i Sverige på en flyktingförläggning. Hon kommer ursprungligen från Iran. Så plötsligt en dag på jobbet ser hon ett bekant ansikte. Det är hennes exman som kommit från Iran. Stora delar av boken består av tillbakablickar från Irantiden och deras ungdom. Detta varvas med vad som sker när de nu återigen möts i kalla Sverige. Gillar upplägget, ibland tryter min koncentration men detta ska inte enbart skyllas på boken. Fast mjo, delvis. Ibland är den brännhet i mina händer, andra gånger nada. Överlag sådär, faktiskt.

Stockholmssägner av Danny Wattin

Short cut-berättelser  som korta små klipp om olika vardagliga händelser runtom i Sverige. Många av dem känns totalt ointressanta och meningslösa för mig. Andra är väl helt okej men tycker aldrig att boken blir riktigt bra.

Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist

Oh, interesting, interesting! han berättar om slumpen. Eller vad är en slump? hehe, sådana frågor pysslar Jan Cederquist med i denna bok. Han är copy vilket gör läsningen ännu roligare för mig som blivande sådan.

I boken exemplifieras massa olika slumpar som (främst) han råkat ut för i sitt liv. Somliga av dem undrar jag bara varför han alls tog med. Andra får mig att sätta kaffet i halsen och undra om det där verkligen KAn ha hänt. Härligt rolig och intressant orangevit bok. Köp den på adlibris!

Flyktsoda av Marcus Birro

Alkisliv. Nerdekad göteborgsskådis, smyghänger utanför systemet kvart i tio, dricker ute, dricker hemma. Inte mycket för denna berättelse framåt (men några saker förstås) men vad jag. (behövde en punkt där, hur språkfascistisk jag än må vara).
Älskar. Avgudar. Sugs in i. Beundrar, med den här boken är självklart språket.

Mais.... C'est magnifique!

Den vita massajens dotter

Forts på Den vita massajen. Intressant att se hur det gick för dem (mor och dotter) men måste säga att det nog räcker att läsa den första boken.

Battle av Sara Villius

Får inget grepp om boken, den är dimmigt grå och jag är ointresserad.
Språket är alltför o-originellt för en sådan pyttetunn bok där ju oftast språket blir viktigast tycker jag.
Big no no!

Svarta vykort av Marcus Birro

Små ofödda men efterlängtade barn som dör. Tårar på små gravplatser. Mörka promenader och mörka tankar.
Man berörs.

Perfekta hemmafruar av Jennifer Weiner



Oh, detta är som ett enda långt desperate housewives-avsnitt på alla sätt och vis faktiskt! Härligt fängslande, intriger så att man storknar.
Jag hålls kvar och sugs in i det jättemottagliga materialet, språket, plotten.
Ingen hjärngympa direkt men det kräver jag inte av den här typen av böcker.
Det bästa är väl variation i läsningen. Högt och lågt blir tillsammans en härlig shake i jessica-country.
Hur tänker ni kring detta, blandar ni hejvilt er läsning eller håller er enbart till högt/lågt?
I Perfekta hemmafruar är allt enkelt och okomplicerat komponerat och som sådant en härligt sockersöt karamell!

Ingen mänska en ö av Louise Boije af Gennäs

En ung tjej bor i en lägenhet i stan, börjar dejta en grekisk kille som hon verkligen blir kär i. Frågan är hur väl hon känner honom. Tjejen tycks också plötsligt vara den enda i familjen som har tid med den sjuka farmodern. I början tycker hon det är jobbigt att behöva hälsa på en gammal tant hon knappt känner men mellan dem växer en superfin relation fram. Boken var jättebra, jag kunde inte slita mig. Det är något med hur författaren skriver som gör att jag superfastnar. Var samma effekt med Stjärnor utan svindel, minns jag. Kanske dags att läsa om den snart.
Hursomhelst, riktigt bra bok detta!

Svinalängorna av Susanna Alakoski

I husen som kallas svinalängorna bor en familj som inte är som andra familjer. Mamman och pappan är nämligen periodare. Ett ord vår huvudperson, som bara är ett barn ännu, har snappat upp och inte riktigt vet hur hon ska uppfatta.

Här beskrivs ett liv i misär. Men subtil misär. Sådär så att andra runtomkring, lärare och så, inte riktigt vet om det är något att bry sig om. Och det är också glatt emellanåt, vilket liksom gör det starkare alltihopa.
Det jag gillar med den här boken är att författaren är en ordskapare som på ett självklart sätt skapar nya ord. I love it! Det är viktigt, starkt, samhällskritiskt, sorgligt och skrivet på ett ovanligt sätt.
Läs den här, låt inte hypen skrämma bort dig för den är värd sin hype.

Jordens smartaste ord av Fredrik Lindström

Perfa läsning för mig som ska jobba med ord, ord, ord. Rolig kuriosa boken igenom, skippade namnkapitlet bara (pga ointresse). Nice!

Amberville av Tim Davys

Orkar inte gå in på pr-jippot kring denna bok, för det känns redan så gjort i andra underbara bokbloggar. Kan väl nöja mig med att säga att jag tyckte det var allmän smart marknadsföring tills en purjolök levererades på posten (rutten, kan tilläggas). Usch!

Boken är bra faktiskt. Rolig idé att alla är mjukdjur men ändå i allra högsta grad människor. Eric Björn hamnar i ett dilemma där han måste hitta Dödslistan för att rädda sin käresta från den onde duvan. Amberville är staden de bor i. Rolig idé, som sagt, lättläst och ibland filosofisk bok. Tim davys är ett pseudonym för.. vem? återstår att se, kan tänkas, efter att hela serien (jo, fler böcker väntas) har fått sin beskärda del av uppmärksamheten. På bokhorornas blogg skrivs en del om detta. Onekligen smart pr-knep. Pseudonymer blir alltid upphypade. Med rätta!

No, I'm from Borås av Ola Wang

Man kan läsa den här boken från två håll (bokstavligen talat, alltså). Den ena delen handlar om Kina. Ola Wangs rötter på faderns sida finns i kina. Hans farfars intressanta levnadshistoria berättas, samt några småreportage. Ett av dem, t.ex, handlar om trenden att skönhetsoperera sig till västerländskt utseende i Kina. Även elvaåringar gör det (pushade av sina leende mödrar). Scary. Denna del var välskriven och för det mesta fängslande.

Den andra delen som utgår ifrån Ola Wangs mammas rötter i Rumänien, är också asintressant men där haltar min koncentration ibland.. Hursomhelst, glad att jag läste den här boken för den lärde mig massor. Plus för fotoreportagen!

Lasermannen av Gellert Tamas

Som titeln berättar är detta kort och gott berättelsen om lasermannen. En berättelse som till en början är väldigt intressant med inslag av hans barndom och hans offers bakgrunder. 
Sedan blir det polisrapport, polisdiskussion, polisutredning och då droppar mitt intresse totalt. Kronisk icke-deckarläsare som jag är, avskyr jag att läsa om utredningar. Det blir liksom inte intressant att läsa om tycker jag. En viktig bok och intressant emellanåt men som helhet tyckte jag inte om att läsa den. Delvis, förstås, för att man blir så arg på hans rasism. Usch vad arg man blir!

Spökflickan av Torey Hayden

Bok nummer två jag läser av Hayden. Hon är som bekant barnpsykolog och berättar här om mötet med den lilla stumma flickan som, även när hon till sist börjar prata igen, tycks vara ett nästintill olösligt mysterium för Torey. Varför pratar hon om Dallas karaktärer? har hennes katt verkligen blivit mördad? många mystiska omständigheter i flickans beteende gör att Torey har henne i tankarna efter arbetstid..
överraskande bra och väldigt intressant. Exciting, exciting!

Beijing doll av Chun Sue

Rockbrud i Beijing. Hon är tonåring och skildrar sina killproblem, sin skoltrötthet och den allmäna förvirringen inom henne. Det är intressant ibland men mest bara jobbigt. Språket är diffust och babbligt. Jag engageras aldrig på riktigt och helheten känns gäsp med några ljusglimtar.

Ok, amen av Nina Solomin

Handlar om chassiderna i New york, de ultraortodoxa judarna med tinninglockar, hög hatt och uråldriga värderingar. En superintressant skildring om en grupp i samhället jag tidigare knappt hade hört talas om. Nina Solomin lyckas efter mkt om och men lära känna några chassider där hon bor i New york. Boken är väldigt välskriven, lättläst och personlig framför allt. Endast två av bokens många kapitel är lite väl faktaspäckade för min smak, annars är den sträckläsning rakt igenom.