Sommarlista.

Nu läser jag som sagt Tigertämjerskans bekännelser. Jag har erkänt mig besegrad  och kommer läsa ut boken. Man blir nyfiken på hennes liv, och den är skriven som en fiktiv roman (och inte en BOATS-bok som ofta är dåligt skrivna) så det är bra bra.

På bokhora diskuteras vad man ska läsa under sommaren. Det här är min akuta lista, som antagligen kommer bli betydligt längre av spontanläsning och sådär (ni vet). Here goes:

Bitterfittan av Maria Sveland
De skamlösa av Sisela Lindblom
Allt av Martina Lowden
någon Charles Bukowski (kanske 'hollywood')
4 x Edelfeldt av Inger Edelfeldt
Kleopatras kam av Maria Ernestam
Gunnar av Bob Hansson
Fukta din aska av Ernst Brunner
Jpod av Douglas Coupland
Sugar av Michael Faber
Vad jag älskade av Sri Hustvedt
Trasdockan av Christine Falkenland
Vi måste prata om kevin av Lionel Shriver
Historietter preludier av Hjalmar Söderberg
Läppstiftdjungeln av Candance Bushnell

Dessa böcker kommer ni alltså garanterat att få läsa om i den här bloggen under sommarens lopp. Antagligen blir det många många fler, jag brukar bli maratonläsare uner somrarna. Flirtar till exempel redan nu med rosario är död av majgull axelsson, jag vill leva av nina lugoskaja, tidsresenärens hustru och reklown (jan cederquist). Så ni ser, antagligen innehåller sommaren många spontana läsöverraskningar. Dessvärre kommer jag nog inte ha råd att shoppa nya böcker på ett tag. Det kliar i fingrarna, men nästan bokstopp nu under sommaren. Har redan en och en halv bokhylla (alltså hela hyllor) med olästa böcker så egentligen borde jag klara mig något år. Synd bara att det är så underbart att spontanshoppa böcker på akademibokhandeln och på internet likaså.

Idag är det skola och ikväll läsa om cirkus, tidigt 1900-tal, dumma män, skumpiga tågvagnar, tigrar, spektakel. Hepp!

Ingen lästid.

Nu i slututställningstider har man inte hunnit läsa mycket. De korta balkongstunder av läsning jag lyckats norpa åt mig har jag läst "Tigertämjerskans bekännelser". Det är en tegelsten på ungefär 500 sidor. När det kommer till tegelstenar vill jag egentligen sträckläsa dem, annars känns tar det ju typ två veckor att läsa ut en sådan bok och det blir långdraget. En oengagerad och lite blaha-läsning. Undantaget är förstås om boken är superbra för då hittar man på något vis alltid tid att läsa ändå.

Kan inte säga att Tigertämjerskans bekännelser har fått mig på fall än efter ungefär 150 sidor. I vanliga fall hade jag alltså lagt ner den för längesen men det är något som gör mig nyfiken att fortsätta läsa. Kanske själva temat för boken, som jag skrev i ett tidigare inlägg; det är cirkus, kringresande, konstiga män som vill gifta sig med henne, hur hon pratar med sina tigrar senare. Det är tidigt 1900-tal i USA. Något romantiskt i hela den bilden. Åtminstone i bokform, kanske inte i filmform. Nu när det kommer finnas betydligt mer tid att läsa, får vi se hur jag gör. Om jag fortsätter med boken eller inte. Parallelläser historierna i Alexandra Pascalidous "Taxi", om taxichaufförer hon åkt med.

Rapport om bägge böckerna kommer inom kort.

boknörd.

73% boknörd är ganska bra jobbat. Hur mycket boknördar är ni? Lär ju bli ännu mer till sommaren. Jippie! (men hösten är ändå mysigaste läsårtiden. Håller ni inte med?)

Den hungriga prinsessan, Ladies och Mig äger ingen.

Oj, jag fick på något sätt för mig att jag hade uppdaterat bloggen mer nyligen. Vad konstigt.

Då måste jag ju tänka efter vad som lästs sedan sist, för lästs har det gjort. Den hungriga prinsessan som var lite halvdålig, fantastiska Ladies av Mara Lee och Mig äger ingen av Åsa Linderborg inför middagen med bokhororna på onsdag.

Den hungriga prinsessan av Christina Herrström orkar jag liksom inte ens skriva om. Den var platt och förväntad med små ljusglimtar (som inte räckte för helhetsintrycket). Tyvärr.

Ladies hade jag skyhöga förväntningar på efter bokhoras hyllande av den. Ofta brukar det leda till att jag blir lite småbesviken men faktiskt inte denna gång. Ladies är konst och utseende men även ett bråddjup som bara anas. En helt fantastisk roman med ett språk som smeksamt och fantasifullt gör mig galet inspirerad. Läs!

Även Mig äger ingen är så bra som alla säger. Det gör ont när jag läser, hur pappan försöker och aldrig riktigt lyckas ändå. Försöker vara pappa, försöker sköta jobb, försöker sluta dricka. Glömmer, tafflar, det blir lite fel. Lite fel hela tiden. Hur Åsa slits mellan mammans ordnade hem med fasta läggtider och husmanskost, och pappans förvirring där man sover utan lakan, äter kräftor och handlar leksaker på domus. Det är verkligen en helt fantastisk bok. Ska bli intressant att diskutera den på onsdag.

Nu läser jag "Tigertämjerskans bekännelser" av Robert Hough. Ni hör ju själva vad den handlar om. Älskar att läsa om cirkustält och kringresande och det är vad jag hoppas kommer hända i denna bok. Hoppas den inte är alltför fylld av misär för det orkar jag faktiskt inte med nu, i slututställningstider och allt (forsbergs skola). En tegelsten är den. Började läsa på balkongen imorse med morgoncigg och svart kaffe, och den är välskriven och lättläst. Det är mitt enda intryck hittills.

Just nu jobbas det och slits, vill läsa med solglasögon på uteserveringar. Vill ha sooommmarr!
Vad läser ni i vårkvittret?