Retroaktivt lästa böcker forts.

Bonjour tristesse av Francoise Sagan

OH MON DIEU!!! Läs! Igen! Njut! Fulländad liten vacker bok, om en flicka som bor med sin pappa. De hyr ett hus på franska rivieran. Äsch, ingen idé att beskriva handlingen. En underbart jättefin bok!

Hundra och en dag av Åsne Seierstad

Krigskorrespondenten beskriver sina upplevelser under Irakkriget. Hur svårt det var att få folk att prata, hur det kändes att befinna sig just där och just då. Helt underbar bok (jag vet att jag skriver så ofta men bara om det är 100 procent sant :D)

Mayada-dotter av Irak av Jean Sasson

Regeringen misstänker att Mayadas tryckeri har tryckt upp regeringsfientligt material och fängslar henne så att hennes två barn Fay och Ali blir lämnade åt sitt öde. M hamnar i en sunkig cell med en massa andra oskyldiga och torterade kvinnor. Hjärtat liksom snörps ihop medan jag läser. Fantastico.

Aprilhäxan av Majgull Axelsson

Helt sjukt välskriven bok och en historia som nästan är för komplicerad att förklara. Tre plastsystrars liv vävs återigen av ett fjärde plastsyskon som är cp-skadat men kan ta andra skepnader, fågel som människa. LOVE THIS BOOK!

Shoo bre av Douglas Foley

Väldigt mycket ungdomsbok över denna men bra och samtida och lättläst. Och förort! Och kärlek!

Ett öga rött av Jonas Hassem Khemiri

Skriven på invandrarsvenska. Asbra och full av roliga citat som exempelvis det om de olika "svennetyperna". Grymt bra och rolig bok som det redan står så mycket om överallt att jag inte behöver lägga till mer än min uppfattning. Dessutom är den sjukt snygg, röd och guldig precis som jag är denna höst!

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna

Boken känns vemodig på något sätt. Handlar om en tjejs relationer och liv, ett sorgligt liv på sätt och vis. Hon känner sig aldrig riktigt uppskattad av sin familj där framgång och makt är viktigast.Lite överklassfamilj. Inte så fängslande bok men en mysig på landet/uteochseglarbok. Men nja, lite för lugn för min smak.

Nattens barn av Traci Lords

Sann historia om en amerikansk tjej som dras in i porrvärlden när hon drar till L.A för att söka lycka och framgång. Väldigt intressant bok men det blev lite väl "halleluja"-stämning på slutet. Men den kan rekommenderas. Finns även bilder i boken, vilket gör att man på ngt sätt får ökad förståelse för hennes tragiska öde.

En geishas memoarer av Arthur Golden

En helt underbar bok om en geishas liv. Intressant att läsa om den, för mig, rätt så främmande japanska kulturen. Om den lilla flickan från fiskarbyn som får massa utbildning i att bli den perfekta geishan.. Hursomhelst, en helt fantastisk och gripande bok som jag tycker att alla borde läsa även om man inte har något stort intresse för denna kultur innan man läser den så ökar det mer och mer för varje sida. Man dras med i hela grejen och det känns som att man inte kan släppa boken ens när den är utläst. Verkligen jättebra.

En gyllene bur av Carmen bin Ladin

Om, och skriven av, en schweizisk kvinna som har varit gift med en av Osama bin Ladins bröder, i Saudi-arabien. Man får en inblick i hur det är att vara kvinna (eller snarare hur det är att vara människa) i detta stängda land.. Finns även några foton i boken. däremot tycker jag knappast att det är synd om henne, hon har ju själv valt att åka dit och bo där på något sätt och det är inte ett fattigt liv hon lever. Boken är väldigt bra och värd att läsas om och om igen. Lämnar ingen oberörd.

Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson

Lättläst men bra bok om en tjejs Stockholmsliv. Hon bestämmer sig för att öppna en restaurang tillsammans med en bekant, därav boktiteln.Tyckte om den mycket i all sin enkelhet!

Vince & Joy av Lisa Jewell

Enkel och lättläst bok, som en romantisk komedi ungefär (om man ska placera in den i filmformat!) Dock inte dålig, en fin kärlekshistoria som kan läsas när man inte orkar med något komplicerat. Mycket känslomässigt engagerande måste jag säga. En del tankar kring ödet också, även om jag inte kan påstå att ödet är något jag tror på, eftersom det medför någon slags gudstro som jag inte riktigt kan identifiera mig med.. anyhow, vince och joy ses i ungdomen på en semester med sina föräldrar, skiljs åt och sedan korsas deras vägar på alla vis i olika konstiga situationer.. ta med den på tvåveckorssolsemestern!

Mina ex av Jane Moore

"Rom-com" helt klart. Bröllopsdags och paret bjuder in sina ex! Som laddat för drama. Visar sig att bruden helgen innan bröllopet (som hålls i Frankrike) nästan har haft sex med sin blivande makes bror.. Rolig och dråplig bok, relationer osv. Lättläst, läste ut den på mindre än en dag. Inget som fastnar i hjärtat direkt, men vafan, alla böcker måste ju inte vara så heller. Variation är bäst.

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Oh, vilken gullig bok! om en flicka vars pappa blir blind då han råkar ut för en olycka på sitt jobb (han målar på typ kakel/porslinsplattor). flickan tvingas jobba som hemhjälp hos en familj i en annan del av stan, närmare bestämt konstnären Vermeers familj! Utspelas på 1600-talet i Holland (Delft). Man får följa dramerna i konstnärsfamiljen och i flickans eget hem. En lugn och stillsam men intressant och vackert beskrivande bok. Tyckte om den så himla mycket!

Ego girl av Carolina Gynning

Eh, niet! C beskriver sina "äventyr" och sitt liv som fotomodell. Visst, några historier är rätt roliga/intressanta men bruden är seriöst blåst! Shit. Det känns som att hon först berättar om sitt crazy liv fullt av droger, sex, killar och sprit (plus typ sillisar, misshandel etc) och målar upp det som att det är coolt att leva så.. för att på de sista två sidorna börja babbla om vilken äkta feminist hon är och hur viktigt hon tycker det är att vara självständig. Eh, så lättköpta är inte unga tjejer (hoppas jag!). Hon borde ha mognat lite innan hon skrev en bok. Fast hennes tavlor är faktiskt jävligt coola. Och hennes klädstil och personlighet. Bara boken är o-cool, helt enkelt!

Alkemisten av Paulo Coelho

En av de visaste och vackraste böckerna jag någonsin har läst i hela mitt liv. Berättar om en pojke, en fåraherde som drömmer samma dröm två gånger att han ska finna en skatt vid Egyptens pyramider. Han beger sig ut i världen efter att ha träffat en arabisk kung som ger honom goda råd. Det låter flummigt men boken är helt fantastiskt underbar. Den är full av livsvisdomar att lära sig av och hämta inspiration ifrån. Nog den bästa boken jag någonsin har läst i hela mitt liv.

Doktor glas av Hjalmar Söderberg

Jag skulle kunna skriva att denna bok, från 1905, är bara en ångestingivande och trist men när jag tänker efter så är det ju inte helt sant. Kul att höra om stockholmsmiljöer man känner igen och om olika DÅ aktuella politiska frågor och moraler som virvlar runt i doktorns huvud. Men framförallt, vilket härligt språk! håhåjaja :D citat (typ) "Vill ni slå er ner i en grupp utvalda alkoholisters lag?" Haha.. måste nästan köpa den bara för att kunna ha den i min vackra kommande bokhylla och stryka under citat.

Jag dödade mitt barn av Dr. Borak & Michele G. Remington

Sann historia om en kvinna som efter en jobbig gravididet sköt sin sex veckor gamla son. Den var rätt intressant, just för att det var en så sjuk grej att göra, typ rubrik man läser och tänker wtf.. men för min del var det alltför mycket dr.phil-snack (JAG HATAR HONOM OCH OPRAH WINFREY, precis som jag hatar ricki lake. fast jag hatar dr phil mer. BLÄ!)

Tillbaka till livet. Alisons historia berättad av Marianne Thamm

Om en tjej som blir våldtagen och nästan mördad av två för henne helt okända män. De tvingar in henne i en bil, om jag inte minns fel, och begår det hemska brottet vid en strand. Hon överlever men med nöd och näppe, lyckas kravla sig upp till motorvägen medan hon i princip trycker in inälvorna i kroppen. I början är boken halvspännande men sen tänker jag bara jajajaja enough. BASTA. Läste inte ens ut hela, too much halleluja-snack alltså.blä usch mord.


Retroaktivt lästa böcker

Detta inlägg innehåller det jag har läst i år innan bloggen har påbörjats. Ordningen är inte speciellt kronologisk, men spelar roll. Från och med nu uppdateras denna blogg endast när jag har läst någon ny bok. :) enjoy!

 

En tillräckligt vacker dag för att dö av Jeanette Lindblad

Nog tvåa på min boklista, efter Alkemisten av Paulo Coelho, räcker inte det? Sann historia. Brasilien. Knark. Wonderful men också hemsk och gripande bok.

A clockwork orange av Anthony Burgess

Den mycket välkända boken om ungdomsbrottslingen som får en chans att bli god. De använder honom som försökskanin, sprutar i honom något och visar honom filmer som gör att han blir antivåld (han mår illa när han tänker på/ser våld). Skriven på ett jättejobbigt språk och därför tar det tid att komma in i boken, men på slutet blir den bättre. Själva handlingen är så intressant att boken därför blir läsvärd.

Sorgfågel av Lena Katarina Swanberg

Om Annika Östberg som blev satt i kvinnofängelset i Kalifornien efter att hennes pojkvän mördade en polis och någon annan, och hennes kamp om att få komma till ett svenskt fängelse. Väldigt intressant bok.

Den onda timmen av Gabriel Garcia Marquez

Ja, han har ju fått nobelpris. Jag fick inget grepp om boken riktigt. Det kändes som om jag svävade på ytan av en berättelse som kräver mer eftertanke. Smädesskrifter, borgmästare, präst, frisör, skvaller. Nja.

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom

En otroligt gripande bok full av fina livsvisdomar. En gammal fd lärare får sjukdomen AMS som i princip gör att man sakta tynar bort. Han blir uppsökt av en fd student och de har underbara samtal tillsammans, alltid på tisdagar. Jag har strukit under en massa citat att lära sig av i boken så att jag kan ta fram den och minnas vad i livet som är viktigt och värt att prioritera. Exempel på citat: "Man måste vara stark nog att säga att om kulturen inte passar, så accepterar man den inte. Man får skapa sin egen kultur."
"Kärlek är den enda rationella handlingen"
"Vi upplever inte världen helt och fullt därför att vi är halvsovande och gör saker som vi automatiskt tror att vi måste"
"Vi börjar alla på samma sätt - genom att födas, och vi slutar alla på samma sätt - med döden. Så hur olika kan vi vara?"
"Kärlek är när man är lika intresserad av någon annans situation som av sin egen"
All min kärlek till denna underbara bok som lär ut något utan att bli hurtig, som berör. Alla borde läsa den. Jag får tacka Dani för att hon gav mig den!

Bortgift mot sin vilja av Leila

En marockansk tjej växer upp i det öppna Frankrike men hennes föräldrar lever kvar i gamla traditioner och tvingar henne att gifta sig med en man från Marocko som hon inte ens känner, men hon står inte ut. Jag grät högt på slutet, men så är jag också extremt blödig. Jättebra, underbar och fantastisk bok.

Gömda av Liza Marklund

Så läste jag då äntligen denna bok. Jag tycker SÅ illa om 1. deckare och 2. Liza Marklund. Detta var ingen deckare, men ändå. Boken är väldigt hemsk, handlar om en kvinna som får barn med en man som det sedan tar slut med och han börjar i princip jaga henne och hennes nya man land och rike runt. Fängslande men långt ifrån jättebra. Och jag vill påpeka att det faktiskt framgår i boken att mannen är kristen och inte muslim. Det nämns helt kort, verkar som att författarinnan vill svartmåla muslimer, usch och fy. Men nu ska vi inte vara sådana, bäst att jag inte pratar mer om denna bok innan jag blir mordisk, haha.

Elva minuter av Paulo Coelho

Ganska rå berättelse om en tjej från Brasilien som kommer till Schweiz och där jobbar hon som prostituerad, På ett sätt en väldigt fin och skör kärlekshistoria men på ett annat sätt en rå och down-to-earth bok. Kan dock rekommenderas. Love concurres all.

Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad

Om Afghanistan våren efter att talibanerna störtades. Åsne bodde hos en afghansk familj i Kabul. Boken är jätteintressant och GUD vad man börjar hata Sultan (fadern i familjen). Ger också en bild av hur kvinnorna har det.

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho

En ung kvinna försöker ta sitt liv med sömntabletter men överlever och blir placerad på ett psyksjukhus. Hon får reda på att hennes hjärta har försvagats och bara ska klara en vecka till. Hon hittar plötsligt, på psykhemmet, saker som gör livet värt att leva men hon kan ju aldrig fästa sig vid dem eftersom hon snart ska dö. Intressant bok full av intressanta tankar och reflektioner. Underbart slut! Inte riktigt lika bra som Alkemisten, såklart, men han skriver så fantastiskt!

Glasborgen av Jeannette Walls

Handlar om en kvinnas uppväxt i en fattig familj i USA. Misär! Hon berättar om hur hon och syskonen släpades från det ena vidriga boendet till det andra. Hemsk historia med lyckligt slut. Varken bra eller dålig egentligen men när man väl läser den är det svårt att slita sig. Man vill liksom veta vad som händer härnäst.

Gregorius av Bengt Ohlsson

Han har läst Doktor Glas och gör en bok av prästens version. Erkänner att jag flera gånger skumläste. Blev djupt på ett långtråkigt sätt. Helt okej men pretto och boring. Och lite pedofilvarning också, blä!

Kalla det vad fan ni vill av Marjaneh Bakhtiar

Härlig, lättläst och rolig bok. Jag skrattade högt flera gånger. Handlar mest om en iransk familj som bor i Sverige och barnen som är "försvenskade". Jättekul när flickvännens pappa pratar svengelska till exempel.

Mannen utan öde av Imre Kertész

En pojkes historia från koncentrationslägren under wwII. I början var den ganska svårläst eftersom boken är skriven typ som en enda lång löpande text. Man kommer dock in i det efter ca 20 sidor och sedan är boken svår att släppa. Man har hört nästan allt som finns att säga om denna hemska människotortyr - tror man. Tills man läser denna bok. Han ger nya perspektiv på allting och det verkar som att allt är självklart och naturligt för pojken. Denna själsliga och kroppsliga tortyr. Kanske är det hans försvarsmekanism för att orka fortsätta. Ibland är språket lite väl invecklat, men all in all en jeetefin bok.

Slumpvandring av Majgull Axelsson

Denna bok är för bra för att beskrivas med ord, och för komplicerad desutom. Ihopvävd. Olika öden inom samma släkt. Var lite besviken på slutet bara, annars fantastisk bok.

Beach av Alex Garland

Lite flugornas herre över den här boken.  En engelsman (RIchard) och ett franskt par (etienne och francoise) får tag på en karta när de är i Thailand, till en hemlig ö. De bestämmer sig för att åka dit och kommer in i gemenskapen på ön, i ett avskilt läger med folk från olika delar av världen. Intressant. Konflikter, folk som blir galna & a lot of weed. Inte så jättebra tycker jag. Men okej.

Hemma hos Martina av Martina Haag

En samling krönikor även om det inte känns så när man läser boken. M berättar om sitt liv typ, och har jätteroliga tankar som man skrattar högt åt.

Underbar och älskad av alla av Martina Haag

Hihi, vilken rolig bok.. Bra att köpa i present till folk. Skrattade högt en del. Om en skådis (Bella) som ljuger och säger att hon är akrobat för att få en roll i en Dramatenpjäs av Ingmar Bergman.

Hejbaberiba av Gunnar A. Hellström

Ungdomsbok, verkligen. Om två killar, ca 18 år, som en dag bara sätter sig på ett tåg från Stockholm till Halmstad och de följande veckorna är med om en massa crazy stuff. Tog ett antal sidor att komma in i boken men sedan blev den rolig och full av en massa sjuka tankar och upptåg. Gillade den på något sätt.

1984 av George Orwell

Skrev om denna i min andra blogg också, men okidoki. En sjukt intressant idé och historia. Skrevs 1949 och är en framtidsvision om hur samhället skulle kunna se ut år 1984. Ett storebrorssamhälle där varje rörelse, varje ord tas upp av teleskärmar. Huvudpersonen heter Winston Smith. Boken är helt sjukt intressant och väcker en miljon tankar. Diskussionsämne!

Skam av Karin Alvtegen

Hade ganska höga förväntningar men måste säga att den var rätt segdragen. Handlar om en läkare som bär på skam, en tjockistant som har varit i sin lägenhet i typ trettiofem år, en tjej som heter Ellinor som jobbar inom hemtjänsten och hur deras historier vävs ihop. Typisk bok som en svensk kvinna, 35-55, med vanligt liv, jobb, sambo med chinos gillar. Eller är jag elak nu? MOAHAHA.

Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Om en gammal fiskare och en liten pojke. Fiskaren får sin största fångst någonsin på kroken, som han inte vill släppa. Han driver ut till havs, dragen av fisken och man får följa hans kamp mot väder, vind och hunger. Väldigt symbolisk och gullig bok!

Mitsou av Colette

Tunn kärlekshistoria om varietéskådespelerskan Mitsou som blir kär i "den blå löjtnanten". Man får mest följa deras brevväxlning när han är ute i wwI. Det är så de lär känna varandra. Enkel och söt liten historia som jag läste ut på en timme.

Bortom ljus och mörker av Lotta Thell

Fortsättning på I skuggan av värmen (som det står om längre ner eftersom jag skrev tvärtom på nåt konstigt sätt :P). Mycket ångest, tårar, svek, kabbar, heroin men också ljusglimtar av sann och äkta kärlek och sedan vägen ut, den långa och supersvåra, ut ur detta mörker och beroende. Jag gillar boken även om den är full av ångest, ångest. Känner som läsare att om hon klarar detta, ja då klarar jag fan allt!

Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

Han är född i Sverige och är alltså svensk men känner sig ändå aldrig riktigt som det pga sina polska föräldrar. Han blandar gamla roliga minnen (mest crazy stuff han gjorde i sin ungdom) med aktuella saker, sånt som händer i hans släkt. Väldigt rolig och lättläst bok, skrattfamkallande några gånger. Efterlämnar en positiv känsla. Fast ibland är han lite väl ego.

Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund

Ganska abstrakt bok. Ff tänker tillbaka på sin barndom och förhållandet till sin pappa bl.a Uppvuxen i Akalla. I början gillade jag inte boken men den är faktiskt helt okej och ganska fin om hur det är att växa upp och annat.

Martina-koden av Martina Haag

Lite krönikor och sånt som hon har skrivit men den var inte lika rolig som hennes andra två böcker, kände mest att jag bara ville komma igenom den..

Orakelnatten av Paul Auster

Själva handlingen är ganska svår att sammanfatta bara såhär. Boken handlar om en författare som skriver en bok och kommer helt in i det. Äsch, orkar inte förklara men den var bra och väldigt gripande även om de sista typ 30 sidorna var rätt långtråkiga. Välskriven och bra ihopkomponerad. Ändå är det bestående intrycket inte mer än helt okej.

25 meter med dyna av Helena Helsing

Verkligen en jättedålig bok som vi läste med skolan. Handlar om en tjej och hennes killar och hennes deprimerande liv. Nej, verkligen ingen hit det här. Trist och tråkig bok som jag skummade mig igenom :/ :( Fattar inte meningen med att vi ens läste den öht. Bisarr situation med en man hon träffar ute och följer med hem och som inte har kallingar under sina jeans. Hon drar och får sova hos ett tidningsbud. Eh, okej... :D

Omertà av Mario Puzo

Denna författare skrev Gudfadern (som jag vill läsa!) men denna bok känns lite väl affärsvärldsmässig och långdragen. Invecklade uppgörelser mellan olika maffiagubbar. Nja, sådärbra bok faktiskt. Inga toppbetyg här inte. Kan dock rekommendera Sicilianaren av samma författare..

Kawaii av Marita Lindkvist

Handlar om popkulturen i Japan. Hon som har skrivit boken är själv typ besatt av japanska unga popidoler. Imperiumet Johnnys äger de unga artisterna mer eller mindre och fansen är beredda att gå över lik för att få tag på det där lilla reklambladet eller den inplastade tidningen som innehåller ett reportage om något boyband. Patetiskt att författaren är så besatt utan att inse hur patetisk hon är men väldigt intressant liten rosa bok om något jag inte ens visste fanns!

På drift av Jack Kerouac

GUD vilken dålig bok, blev nästan helt sjuk bara av att läsa den. Läste 60 sidor och sedan inget mer. Lånade av Bea. Gud vad blä bajs prutt. Om en snubbe som ska resa i USA. Skriven på ett trist och ointressant sätt. Jag slutar ALDRIG med en bok mitt i men detta var mer än jag står ut med.Ska aldrig läsa klart den, det lovar jag mig själv :D

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Från 1912. Vilken otroligt högklassig litteratur. Det är som musik, som konst för själen. En oklyschig och otroligt vacker lovestory som man lever sig in i till hundra procent. Blev lite irriterad där i mitten att huvudpersonen Arvid inte bara följde sitt hjärta men så var han också, som vi alla, en produkt av sin tid. Nej, mamma mia, denna bok har gjort intryck på moi. Nu vill jag läsa alla hans böcker. Som i doktor glas finns även här härliga stadsbeskrivningar av allas våran hufvudstad!

En kvinna att älska av Theodor Kallifatides

En väldigt filosofisk och eftertänksam bok där författaren skriver om en av sina närmsta vänner som har gått bort. Boken handlar dock inte bara om detta, han väver in filosofier och livstankar och sanningar på ett vackert sätt och med ett enkelt språk. En enkel och lättläst bok, vacker och känslofull. Jag tycker om den mycket, även om den inte är på min fem-i-topp-lista.  Fint budskap och full av kärlek. Punto e basta

De i utkanten älskande av Johanna Nilsson

Detta var nog en av de tio vackraste och bästa böckerna jag någonsin har läst. Om en transa, ett par som äger ett café + deras dotter, en stamgäst på cafét, hennes pappa och läkaren hon är kär i + gatumusikanten som är förälskad i henne. Alla vävs samman på ett underbart sätt. FANTASTISK bok, underbart språk, i love it!

I skuggan av värmen av Lotta Thell

En kvinna jobbar som väktare i Sthlm men skjuter också heroin. Alltså, jag kan inte sammanfatta detta i ord. Det är en sann historia som kvinnan själv har skrivit om hennes kaotiska liv som sprutnarkoman, hon måste vara så sjukt modig och det är så bra att hon går ut med detta för att kanske kunna skjuta sin pil rakt in i någons hjärta istället för att de skjuter äckligt smuts in i venerna. Det är absolut ingen moralkaka, vilket jag gillar (hatar moralkakor à la american style)... Hon bara berättar sin historia rakt upp och ner och det är väldigt fascinerande. Otroligt fängslande läsning. Jag kunde nätt och jämt släppa boken. Rekommenderas verkligen.

Anhörig av Katerina Janouch

Handlar om en kvinna som är gift med en alkis och om vad som händer i deras jobbiga liv. Jag tycker att boken var JOBBIG och väldigt deprimerande. De som har en anhörig med alkoholproblem kan nog finna tröst i boken och känna igen sig i mycket, kan jag tänka mig. Men jag gillade den verkligen inte.

Glöm att ni har en dotter av Sandra Gregory

åh, underbar bok, underbar bok! Sann historia om den engelska tjejen som inte har råd med flygbiljetten hem från Thailand och som därför ska hjälpa en kille att smuggla heroin (hon sväljer påsar). De kommer på henne och hon döms till fängelse. Boken skildrar det hemska thailändska kvinnofängelset men också hur hon, absurt nog, föredrog detta framför det engelska. Detta berodde på att hon satt ensam i det engelska fängelset och ensamhet, som vi alla är medvetna om, gör att tankar frodas desto mer. Jag kan inte beskriva boken med ord, den skapar så många känslor inom en medan man läser. Den måste läsas.

Levande bränd av Souad

Om en jordansk kvinna som ska bli bränd till döds. Hon är nämligen gravid men ogift. Enligt traditionen i hennes lilla by är denna skam för stor för familjen att bära. Dottern måste dö. Hon räddas dock i sista stund och får komma till Schweiz. En sorglig och gripande bok, sann historia. Sådant man egentligen mår bättre av att inte veta men jag får aldrig nog av sådana här socialporrböcker (för det kan man väl kalla dessa böcker om hemska människoöden. Samtidigt har ordet en för negativ klang, jag blir ju gripen av denna bok. Gripen och upprörd och engagerad. Det kan knappast vara negativt).

Den vita massajen av Connie Hoffman

En sann historia om en kvinna som är på semester med sin fästman i Kenya och blir blixtförälskad i en man från trakten, Lketinka.  Hon lämnar sitt välordnade liv i Schweiz och drar till Afrika för att leva i bushen hos hans stam! Ibland är hon så naiv att man bara vill slå henne i huvudet så att hon vaknar upp men boken är bra och intressant som FAN. Jag var fängslad av denna historia. Och hur mycket kan man inte göra för den riktiga kärleken... iallafall hon! :P men all in all, bra bok.

Slav av Mende Nazer & Damien Lewis

Sann historia (IGEN!) om en flicka från Sudan som lever lyckligt med sin familj i en liten by men en dag blir hon kidnappad och får arbeta som slav hos en rik familj. Under flera, flera år jobbar hon där och sliter utan ens ett tack och helt utan frihet. Egentligen inser hon nog knappt på hela tiden att det finns andra sätt att bli behandlad. Folk häpnar när de får reda på att hon inte har betalt, men det slätar husvärdinnan över. Allt hon tänker på är frihet, att få återse sin familj. Jag blev väldigt berörd av boken, älskar ju sanna livsöden. Väldigt bra och värd att läsas. 


VAD INNEHÅLLER DENNA BLOGG?

Först och främst ska jag berätta vad denna blogg går ut på. Här skriver jag in varje gång jag har läst ut en bok! Jag är en riktig bokmal (fast inte en tråkig nördig bokmal, utan en energirik och glad och sprallig översocial sådan!) och älskar själv att få boktips så jag tänkte starta en blogg vars enda syfte är att skriva om de böcker jag läser.

Idén fick jag efter att jag under en längre period har skrivit om varje bok jag har läst för hand, för att komma ihåg reflexioner osv i efterhand. Jag ska därför börja med att skriva in alla de böcker jag har inskrivna i den boken (den påbörjades i början av 2006), därefter uppdateras bloggen endast när jag har läst ut en ny bok (fast det är minst en eller två i veckan). Min andra blogg, där jag skriver mer om det dagliga livet, tankar osv är http://piccolastella.blogs.se

Hursomhelst, enjoy alla underbara eller ounderbara boktips och glöm inte att titta in här minst en gång i veckan för nya uppdateringar. Hösten är här och vad är väl då bättre än att krypa upp i soffan någon timme om dagen, koka en kopp te, ta på sig mjukisbyxor och glida in i en annan värld...

Puss & kram från jessie