Sång till en fjäril av Maria Küchen

Detta är ju en ungdomsbok. Jag köpte den från adlibris och fattade inte att det faktiskt var en ungdomsbok förrän jag började läsa den. Lite "en komikers uppväxt"-känsla över den. Dock vil jag påpeka att den är en ungdomsbok men att detta inte känns som något negativt. Jag tycker att boken är riktigt fin. Man kan verkligen inte sluta läsa den.

Vi befinner oss i Nobo, nowhere, sverige, jorden, universum ungefär. Där finns klass 9B med alla dessa olika roller som finns i varje klass. Den gapiga, den tysta som alltid tycks fel, den populära snygga tjejen, den populära tuffa killen, hon med alternativ stil, datanörden.. och så vidare. Vi får följa någa av dem. Läsa Riinas dagbok, veta hur Elsa Marie känner och ana Madeleines kaos.

Jag tycker verkligen att alla borde läsa denna bok för den är fantastiskt bra! gripande och också ett viktigt inslag och tankeställare om att lärare verkligen måste hålla ögonen öppna för sina elevers mående och agera om någon verkar må dåligt.. Ska inte avslöja för mycket men jag blev berörd av och kär i denna bok =)

Nedstörtad ängel av Per-Olov Engquist

Detta är en väldigt tunn liten bok som ändå på ett sätt rymmer så mycket. I början känns den väldigt flummig ochsammanhangslös (och inte på det där härliga sättet..). Den är dock ganska intressant. Det känns som att det författaren berättar om är gripet ur verkligheten. Dels berättar han om hur man i början av 1900-talet (och självklart även innan dess) hade utställningar och cirkusar som reste runt med "monster". Alltså människor som på något sät var vanskapta. Han berättar då speciellt om en person som föddes med två huvuden (i USA). Dels ett manshuvud som satt fast direkt på kroppen som på en vanlig människa. Sedan växte ut från detta huvud ett kvinnohuvud. Detta berättar han om, och även ett par som hans känner.. de hade en dotter och valde sedan att ta hand om även en kille som blev som deras son, fram till den dagen då han dödade sin stysyster. Ja, ni hajar. Det är dock inte så mycket runt detta. Boken är väldigt tunn och går snabbt att läsa ut, ändå finns den kvar på något sätt i själen.

Den känns väldigt sympatisk på något sätt.. god jul förresten, hihi. Så skönt att detinte är snö, YIIHAA., fast det kanske bara är jag som är kronisk snöhatare? någon? jag bara sitter här hos mina föräldrar och njuter av att inte behöva se snö (peppar-peppar-ta-i-trä).,,

Ahmed från Bourgogne av Azouz Begag & Ahmed Beneddiff

OOH. En sann jessicabok, jag skulle kunna BADA i sådana här sanna livsöden och då speciellt detta specifika.  Handlar om Ahmed som är född och uppvuxen i Frankrike. Han har sina rötter i Algeriet men har aldrig ens varit där. Ändå har hans pappa låtit honom ha ett algeriskt pass för att han kanske en dag ska åka dit och hälsa på. Ahmed har alltså inte ens franskt medborgarskap. Han blir anklagad för att ha begått ett mindre brott och blir sedan utvisad ur Frankrike. Detta är självklart en katastrof för honom som aldrig har varit i Algeriet ens en gång. Han tar sig igenom tio länder för att komma tillbaka till Frankrike därefter. Träffar på massa intressanta, konstiga, falska och manipulativa människor på vägen men även folk med större hjärtan än han trodde existerade.

Boken läste jag ut på bara någon dag och den är helt fantastisk. Jag tycker det är en av de bästa böcker jag någonsin läst..

"Brev till samhället", "Brev till utlandet" av Eric Ericson

Dessa är på ett sätt mer av coffeetableböcker, som man bläddrar i och läser högt ur för någon. Vill skriva om dem här i bloggne mest för att alla borde skaffa varsitt ex av båda, det är så sjukt roligt! Snubben har skaffat en postbox och sitter och skrive brev till olika ställen och låtsas vara olika sjuka personer, och får sedan svar. i boken får man se både breven och svaren. Det enda tråkiga är att svaren ofta är så satans politiskt korrekta,.. Men så kommer också guldkornen som man skrattar ihjäl sig åt. och alla hans brev är ju sjukt roliga, eftersom man vet att det är på riktigt.

Han skriver till exempel en gång att han tillhör en organisation som vill återuppväcka sovjetunionen och att de kommer till hotellet och har föredrag ett visst datum osv.. asså det går inte att sammanfatta med ord, men köp, äg och njut av dessa böcker.

NU!

Prästungen av Göran Tunström

Detta är Göran Tunströms självbiografi, fast det fattade jag först efter typ halva, haha... Jag tycker den var helt okej men "tjuven" var bättre..Ibland blir denna bok lite långrandig. Handlar hursomhelst om hans liv i Sunne, hans pappa prästen som dog för tidigt, hans romanser, studier och greklandresa. Helt okej bok fast jag blev lite otålig att komma igenom den bara..

Jag kan inte konkret sätta fingret på det men något i Tunströms språk, både i denna bok och "Tjuven", gör att jag blir otålig och tycker att det är långtråkigt att läsa hans böcker. Dunno. Men ibland kommer lysande formuleringar och tankar och ibland vill man veta vad som häner härnäst. Inte riktigt min typ av bok, dock..

Avskum av Isaac Bashevis Singer

Jag tycker att den här boken var riktigt bra. Den handlar om en man från Polen som länge har varit bosatt i Buenos Aires men som återvänder till sitt forna hemland efter att hans son har dött. Där blir det inte riktigt som han har tänkt sig. Han stöter på en rabbindotter som han vill gifta sig med, ljger och säger att hans fru hemma i Argentina är död. Han träffar på en spådam som påstår ig kunna tala till eller förkroppsliga hans döda son. Och han möter även en kvinna som vill starta prostitutionsbusiness med honom mellan Polen och Argentina.
Han är allmänt förvirrad. Kan ju inte avslöja hur den slutar men den är absolut läsvärd. Lätt att komma in i också.
Denna snubbe fick nobelpriset någon gång på 70-talet kan tilläggas :)

Pascal Duartes familj av Camilo José Cela

Här kommer några uppdateringar, har läst fem böcker sen sist (jag veeet, det är galet, men skulle ni se min fullproppade kalender så skulle er uppfattning av mig antagligen ändras drastiskt. :D ) . Här är alltså den första av dem.

Jag läste en annan bok av samma författare i somras och gillade den inte alls, fast jag tror att jag är en sådan person som inte kan läsa flera böcker samtidigt och därför blev det knas i hjärnkontoret när jag bara plockade upp den och läste lite då och då. Denna bok, däremot, som heter Pascal Duartes familj, (jag antar att ni fattar att jag alltid skriver boktitel och författare i rubriken..!! annars.. ever thought of taking an iq-test? :) skojaskoja).. den var helt okej..

Den handlar om en man som hamnar  fängelse och dricker öl och massa annat. Haha, ärligt talat så var det ingen bok som etsade sig fast i mig..

Burpojken av Torey Hayden

Mamma mia, nu har jag varit dålig på att hänga med i alla böcker jag har läst. Just nu hinner jag bara skriva in en av dem, men har hunnit läsa ungefär fyra stycken tror jag det är.

Jag har aldrig läst något av Torey Hayden förut. Denna bok är väldigt fin. Hon är psykolog och jobbar ofta med barn. Denna gång jobbar hon med en pojke som har haft ett riktigt jobbigt liv och knappt sagt ett ord i hela sitt liv. Han sitter på en psykiatrisk instutution, pratar inte med någon och gömmer sig under ett bord. Han är typ sexton år och beteendet är därför ganska chockande men hon lyckas ändå hjälopa honom med sin expertis. Gud,. nu när jag skriver om det så låter det som världens tråkigaste bok.. det är det verkligen inte, den är jättefin och gripande och man nästan sträckläser den.

Samtidigt märker man att den är från det tidiga åttiotalet och det märks ibland att det känns lite gammalmodigt. Detta är ju hennes första bok av typ en miljon. Men den är absolut värd att läsas :)

Återkommer om de andra böckerna jag har läst imorgon eller dagen därpå :)