Retroaktivt lästa böcker forts.

Bonjour tristesse av Francoise Sagan

OH MON DIEU!!! Läs! Igen! Njut! Fulländad liten vacker bok, om en flicka som bor med sin pappa. De hyr ett hus på franska rivieran. Äsch, ingen idé att beskriva handlingen. En underbart jättefin bok!

Hundra och en dag av Åsne Seierstad

Krigskorrespondenten beskriver sina upplevelser under Irakkriget. Hur svårt det var att få folk att prata, hur det kändes att befinna sig just där och just då. Helt underbar bok (jag vet att jag skriver så ofta men bara om det är 100 procent sant :D)

Mayada-dotter av Irak av Jean Sasson

Regeringen misstänker att Mayadas tryckeri har tryckt upp regeringsfientligt material och fängslar henne så att hennes två barn Fay och Ali blir lämnade åt sitt öde. M hamnar i en sunkig cell med en massa andra oskyldiga och torterade kvinnor. Hjärtat liksom snörps ihop medan jag läser. Fantastico.

Aprilhäxan av Majgull Axelsson

Helt sjukt välskriven bok och en historia som nästan är för komplicerad att förklara. Tre plastsystrars liv vävs återigen av ett fjärde plastsyskon som är cp-skadat men kan ta andra skepnader, fågel som människa. LOVE THIS BOOK!

Shoo bre av Douglas Foley

Väldigt mycket ungdomsbok över denna men bra och samtida och lättläst. Och förort! Och kärlek!

Ett öga rött av Jonas Hassem Khemiri

Skriven på invandrarsvenska. Asbra och full av roliga citat som exempelvis det om de olika "svennetyperna". Grymt bra och rolig bok som det redan står så mycket om överallt att jag inte behöver lägga till mer än min uppfattning. Dessutom är den sjukt snygg, röd och guldig precis som jag är denna höst!

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna

Boken känns vemodig på något sätt. Handlar om en tjejs relationer och liv, ett sorgligt liv på sätt och vis. Hon känner sig aldrig riktigt uppskattad av sin familj där framgång och makt är viktigast.Lite överklassfamilj. Inte så fängslande bok men en mysig på landet/uteochseglarbok. Men nja, lite för lugn för min smak.

Nattens barn av Traci Lords

Sann historia om en amerikansk tjej som dras in i porrvärlden när hon drar till L.A för att söka lycka och framgång. Väldigt intressant bok men det blev lite väl "halleluja"-stämning på slutet. Men den kan rekommenderas. Finns även bilder i boken, vilket gör att man på ngt sätt får ökad förståelse för hennes tragiska öde.

En geishas memoarer av Arthur Golden

En helt underbar bok om en geishas liv. Intressant att läsa om den, för mig, rätt så främmande japanska kulturen. Om den lilla flickan från fiskarbyn som får massa utbildning i att bli den perfekta geishan.. Hursomhelst, en helt fantastisk och gripande bok som jag tycker att alla borde läsa även om man inte har något stort intresse för denna kultur innan man läser den så ökar det mer och mer för varje sida. Man dras med i hela grejen och det känns som att man inte kan släppa boken ens när den är utläst. Verkligen jättebra.

En gyllene bur av Carmen bin Ladin

Om, och skriven av, en schweizisk kvinna som har varit gift med en av Osama bin Ladins bröder, i Saudi-arabien. Man får en inblick i hur det är att vara kvinna (eller snarare hur det är att vara människa) i detta stängda land.. Finns även några foton i boken. däremot tycker jag knappast att det är synd om henne, hon har ju själv valt att åka dit och bo där på något sätt och det är inte ett fattigt liv hon lever. Boken är väldigt bra och värd att läsas om och om igen. Lämnar ingen oberörd.

Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson

Lättläst men bra bok om en tjejs Stockholmsliv. Hon bestämmer sig för att öppna en restaurang tillsammans med en bekant, därav boktiteln.Tyckte om den mycket i all sin enkelhet!

Vince & Joy av Lisa Jewell

Enkel och lättläst bok, som en romantisk komedi ungefär (om man ska placera in den i filmformat!) Dock inte dålig, en fin kärlekshistoria som kan läsas när man inte orkar med något komplicerat. Mycket känslomässigt engagerande måste jag säga. En del tankar kring ödet också, även om jag inte kan påstå att ödet är något jag tror på, eftersom det medför någon slags gudstro som jag inte riktigt kan identifiera mig med.. anyhow, vince och joy ses i ungdomen på en semester med sina föräldrar, skiljs åt och sedan korsas deras vägar på alla vis i olika konstiga situationer.. ta med den på tvåveckorssolsemestern!

Mina ex av Jane Moore

"Rom-com" helt klart. Bröllopsdags och paret bjuder in sina ex! Som laddat för drama. Visar sig att bruden helgen innan bröllopet (som hålls i Frankrike) nästan har haft sex med sin blivande makes bror.. Rolig och dråplig bok, relationer osv. Lättläst, läste ut den på mindre än en dag. Inget som fastnar i hjärtat direkt, men vafan, alla böcker måste ju inte vara så heller. Variation är bäst.

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Oh, vilken gullig bok! om en flicka vars pappa blir blind då han råkar ut för en olycka på sitt jobb (han målar på typ kakel/porslinsplattor). flickan tvingas jobba som hemhjälp hos en familj i en annan del av stan, närmare bestämt konstnären Vermeers familj! Utspelas på 1600-talet i Holland (Delft). Man får följa dramerna i konstnärsfamiljen och i flickans eget hem. En lugn och stillsam men intressant och vackert beskrivande bok. Tyckte om den så himla mycket!

Ego girl av Carolina Gynning

Eh, niet! C beskriver sina "äventyr" och sitt liv som fotomodell. Visst, några historier är rätt roliga/intressanta men bruden är seriöst blåst! Shit. Det känns som att hon först berättar om sitt crazy liv fullt av droger, sex, killar och sprit (plus typ sillisar, misshandel etc) och målar upp det som att det är coolt att leva så.. för att på de sista två sidorna börja babbla om vilken äkta feminist hon är och hur viktigt hon tycker det är att vara självständig. Eh, så lättköpta är inte unga tjejer (hoppas jag!). Hon borde ha mognat lite innan hon skrev en bok. Fast hennes tavlor är faktiskt jävligt coola. Och hennes klädstil och personlighet. Bara boken är o-cool, helt enkelt!

Alkemisten av Paulo Coelho

En av de visaste och vackraste böckerna jag någonsin har läst i hela mitt liv. Berättar om en pojke, en fåraherde som drömmer samma dröm två gånger att han ska finna en skatt vid Egyptens pyramider. Han beger sig ut i världen efter att ha träffat en arabisk kung som ger honom goda råd. Det låter flummigt men boken är helt fantastiskt underbar. Den är full av livsvisdomar att lära sig av och hämta inspiration ifrån. Nog den bästa boken jag någonsin har läst i hela mitt liv.

Doktor glas av Hjalmar Söderberg

Jag skulle kunna skriva att denna bok, från 1905, är bara en ångestingivande och trist men när jag tänker efter så är det ju inte helt sant. Kul att höra om stockholmsmiljöer man känner igen och om olika DÅ aktuella politiska frågor och moraler som virvlar runt i doktorns huvud. Men framförallt, vilket härligt språk! håhåjaja :D citat (typ) "Vill ni slå er ner i en grupp utvalda alkoholisters lag?" Haha.. måste nästan köpa den bara för att kunna ha den i min vackra kommande bokhylla och stryka under citat.

Jag dödade mitt barn av Dr. Borak & Michele G. Remington

Sann historia om en kvinna som efter en jobbig gravididet sköt sin sex veckor gamla son. Den var rätt intressant, just för att det var en så sjuk grej att göra, typ rubrik man läser och tänker wtf.. men för min del var det alltför mycket dr.phil-snack (JAG HATAR HONOM OCH OPRAH WINFREY, precis som jag hatar ricki lake. fast jag hatar dr phil mer. BLÄ!)

Tillbaka till livet. Alisons historia berättad av Marianne Thamm

Om en tjej som blir våldtagen och nästan mördad av två för henne helt okända män. De tvingar in henne i en bil, om jag inte minns fel, och begår det hemska brottet vid en strand. Hon överlever men med nöd och näppe, lyckas kravla sig upp till motorvägen medan hon i princip trycker in inälvorna i kroppen. I början är boken halvspännande men sen tänker jag bara jajajaja enough. BASTA. Läste inte ens ut hela, too much halleluja-snack alltså.blä usch mord.


Kommentarer

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback