Jag är tillbaka!

Åh, vad jag har saknat att hinna blogga och läsa böcker. Men nu är kandidatuppsatsen inlämnad och opponeringen är nästa vecka. Sedan kommer jag få opponera på en uppsats senare i juni (som handlar om Drömfakulteten, bara det är en lyx). Jag ska också skriva om vad jag kommit fram till i uppsatsen. Dessutom har jag massa bokfunderingar, böcker att tipsa om och andra böcker att läsa, poesiutmaningen att hålla vid liv och mycket annat. Jag är tillbaka i bloggvärlden helt enkelt.

Om några veckor sparkar mitt sommarbloggprojekt igång också och det är ganska många som vill gästblogga om bra böcker/författare. Kul! Läs mer om projektet i några inlägg längre ner på den här sidan - kanske vill du också vara med? Jag hör av mig till alla när det blir aktuellt att sätta igång.

Idag ska jag jobba halva dagen och sedan gå hem, sätta mig på balkongen och umgås med Carl-Johan Vallgren i bokform. Kunzelmann & Kunzelmann har väntat länge på sin beskärda del av uppmärksamheten. Vi hörs lite senare idag!

Vem skriver böcker om Amsterdam?


Är det inte något charmigt med helstylade vykortsbilder? Som en photoshoot i Elle fast med hus istället för människor.

Om inga askmoln behagar ställa till det så kommer jag åka till Amsterdam om en månad, med en mycket fin vän. Antalet böcker jag har läst som utspelas i Paris, New York, Kalifornien, Stockholm, Kairo och till och med Kabul är oräkneliga. Men var gömmer sig Amsterdam-pärlorna? Jag har ett svagt minne av att en bok som heter Morfin och som jag läste för många år sedan utspelades delvis i Amsterdam (men kan ha fel). Annars står det helt stilla.

Det jag efterlyser nu är alltså alla era skönlitterära Amsterdam-pärlor. Det vore kul att hinna peppa med åtminstone en bok inför denna underbart våriga långweekend (och nej, jag ska inte gå till horor och vara hög, men har inget emot att läsa om sådant som ni vet!).

Så, ge mig alla tips ni har så blir jag väldigt glad.

Bokbloggarträff i Stockholm!

Åh, hurra. Nu anordnar Bokhora en bokbloggarträff i Stockholm (snacka om att inleda med exakt samma formulering som rubriken). Det blir middag, vin och självklart hur mycket bokprat som helst. Även Bokstävlarna har pratat om att arrangera något liknande och så har jag kommenterat om det i Bokbabbels blogg. Så det är kul att någon äntligen tar tag i det, och dessutom någon som förhoppningvis når ut till de allra flesta bokbloggarna.

Jag har anmält mig förstås. Ses vi där?

Om kärleken till (och drömmen om) böcker



Varför inte länka i början med för en gångs skull.
Därför läser jag.

Det är inte alltför långt kvar innan terminen är slut, även om det känns som en bokstavlig evighet just nu. Eftersom känslan av evighet är stark så har jag en dröm.

Min dröm är att sitta på balkongen (och gå in till soffhörnet om jag fryser) och läsa. Utan att känna att jag borde göra något annat. Utan att hela tiden glömma bort vad jag nyss läste. Bredvid mig i drömmen så står en rykande kopp svart kaffe och kanske ett glas cola light. Jag drömmer om att läsa författardagböcker, poesi, korta romaner, långa romaner, noveller, mer Moa Martinson, mer Sylvia Plath, Patti Smiths självbiografi, korta stycken här och där...

Som ni ser så frossar jag verkligen nu, några dagar innan uppsatsinlämning och med galet mycket på jobbet, i ljuva drömmar om lugn och ro. Allt jag gör nu är roligt - jag älskar att grotta ner mig i uppsatsskrivandet och jag älskar mitt jobb. Men ingetdera blir ju lika roligt om man inte också hinner läsa.

Det de senaste veckorna har lärt mig är hur mycket jag älskar att läsa och hur bra man mår av den eskapismen. Det märks nämligen först i avsaknaden av den, hur knäpp man blir.

Förhoppningsvis går min dröm i uppfyllelse om några veckor bara kursen är avklarad. Yay!

Och så avslutar vi med samma länk. Såhär skrev jag förra året om varför jag läser. Och jag kan ju ställa frågan igen: Varför läser ni? Svara i kommentarsfältet eller i era egna bloggar (men glöm inte att länka så jag hittar inläggen i så fall!)

Veckans läsning

Det här är veckan med stort V. Sista uppsatsveckan. Sedan ska kandidatuppsatsen i litteraturvetenskap lämnas in.

Jag sitter med MoMa-kaffekoppen i högsta hugg (så kulturklyschigt) och letar febrilt i Kerstin Engmans Moa Martinson-biografi, Anna Williams Tillträde till den nya tiden, Ebba Witt-Brattströms bok om Moa, och förstås objektet för min undersökning - Boken om Sally. Jag bläddrar fram och åter, sliter mitt hår, går iväg en stund för att kolla jobbmail, bloggar och twitter. Återvänder, fyller på kaffekoppen och dricker parallellt vatten för att inte bli för kaffestissig.

Kort sagt så kommer den här veckan vara en ganska isolerad sådan, både vad gäller läsning och socialt umgänge. Men om en vecka ser jag fram emot att hugga tag i något helt annat. En roman, hör och häpna. Under veckan kommer jag med veckans boktips och kanske någon annan boklig fundering men någon recension blir det knappast.

Det är väl en klassiker att skjuta upp allt till sista stunden, och jag faller rätt in i det mönstret. Men jag tror det kan bli bra. Självklart skriver jag sedan lite om vad jag har kommit fram till.

Vad glad jag är att så många vill gästblogga här i sommar, förresten. Det kan nog bli bra!

Hur har ni det?

Om the final Pocktail







Utrivna boksidor låg spridda i Natur & Kulturs lokaler. Det bjöds på bokbuffé och egenblandade drinkar.


Häromdagen var jag på Natur & Kulturs pocktail, som denna gång var The final pocktail. Pocktail är, för er som inte varit med om det tidigare, ett evenemang där man får gratis pocketböcker och gratis cocktails. Böckerna dukas upp som en buffé och man får plocka för sig. Temat var nyfödd eller död och eftersom min garderob inte består av spektakulära kreationer så klädde jag mig i helsvart och tänkte att det fick vara död. Fantasilöst kanske, men helt okej tror jag. På borden låg ägg i jord, som en symbol för det nyfödda. Backar hade ställts upp med alkohol och man fick själv blanda sina drinkar.

Det hela var supertrevligt och jag plockade på mig några böcker, även om många förstås var samma som på tidigare pocktails. Eventet innebär också döden för den underbara bloggen
i love pocket. Men Anna Winberg har redan pånyttfötts här!

Det här var min tredje pocktail. Om de tidigare två skrev jag såhär och såhär.

Var ni också där? Och vet ni ifall andra bokförlag har liknande saker för sig?

Mer om sommartipsare - visst är du på?

Åh, redan har jag hittat flera personer som vill gästblogga här i sommar varsin gång. Men jag behöver många fler för att det ska kunna bli ett somrigt, härligt och stort boktipsprojekt. Du som är sugen på att vara med - det behöver inte bli någon stor grej. Kommer du inte på tre favoritböcker så räcker det med en. Vill du skriva kort om den enda så går det bra. Vill du istället skriva ett kärleksfullt inlägg till din favoritförfattare så funkar det också. Jag vill att det ska bli - om vi ska använda ett politikerord nu när det är valår - mångfald i boktipsen. Mina stammisläsare är vana att se hyllningar av Bukowski, Duras, Sagan, Stridsberg och gänget så det behövs lite variation. Du kan gilla deckare, chiclit, reportageböcker, poesi eller vanliga hederliga romaner. Favoritböcker har vi väl alla.

Jag ska försöka få med några extra speciella gäster under sommaren också. Ni märker vilka. Men alla ni bokbloggare, visst vill ni väl också boktipsa här i bloggen?

Och en annan glad bokig nyhet är att jag har kommit igång med uppsatsen under kvällen. Jag kryper under huden på karaktären Sally och blir inte alls trött på det - snarare mer manad att fortsätta. Men läsningen får fortfarande stryka på foten till förmån för uppsatsen, och så kommer det nog att förbli ett litet, litet tag till. I helgen ska jag dock unna mig långa lästimmar med Oksanen och Vallgren.

Vill ha med er på mitt sommarbloggprojekt



Jag har fått en finfin idé som jag ska förverkliga i bloggen i sommar. Under hela sommaren ska jag låta mina vänner, familj och kanske andra bokbloggare tipsa om sina tre favoritböcker. Några gånger varje vecka kommer alltså boktips att dyka upp här från alla möjliga personer. Självklart vill jag gärna ha era allra bästa tips också, men än är det någon månad kvar tills projektet sparkar igång. Det är på sommaren man äntligen har tid att läsa alla de där böckerna som ligger och suktar i högar runtom i lägenheten. Redan om några veckor kommer projektet tjuvstarta. Ni som vill vara med och "gästblogga" under sommaren får gärna kommentera så hör jag av mig när det närmar sig. Ju fler desto bättre!

Och med det sagt återgår jag till att stryka under citat i Boken om Sally till min uppsats och samtidigt njuta lite av Moa Martinsons fina språk. Hur kan en människa skriva så träffande och starkt? frågar jag mig med jämna mellanrum.


Nödvändig närläsning i söndagssolen

Jag planerar att sitta på balkongen typ hela dagen och fortsätta närläsa Boken om Sally som min C-uppsats ju handlar om. Det är inte ofta jag läser om böcker, och särskilt inte såhär kort efter första läsningen. Med blyertspennan i högsta hugg måste jag dock nu alltså leta citat. Längtansfulla blickar kastas på såväl Stalins kossor som Kunzelmann & Kunzelmann. Men ibland måste man prioritera annat. Även om jag älskar Boken om Sally som jag skrivit om tidigare, så är det väl aldrig särskilt kul att tvångsläsa på det här sättet. Närläsningen gör också att mitt ämne känns svårt, men jag har bestämt mig för att hinna klart med uppsatsen så det är bara att fokusera.

Jag hoppas få lite mer lästid inom kort, för när jag väl har hittat alla nödvändiga citat i sekundärlitteratur osv, så återstår själva skrivandet och tillåter mig alltså att läsa vad jag vill när jag väl är ledig.

Så länge kan jag suktande fråga vad ni läser?
Jag har märkt av en liten bloggtorka i bokbloggsvärlden. Är det måhända våren och uteserveringarna som kommer i vägen för läsandet?