Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami (18 december 2008)


En av de kanske bästa böckerna någonsin.

Min dator är fortfarande kraschad tyvärr men nu har jag full tillgång till en kompis dator och vill genast skriva om den fantastiska boken jag läste ut häromdagen. Fågeln som vrider upp världen av den japanske författaren Murakami. Förväntningarna var ganska högt ställda på Murakami och han besvarade dem med råge!
Fågeln som vrider upp världen är en delvis surrealistisk berättelse om mannen som lever ett lugnt liv med sin fru. Tills deras katt en dag försvinner. Då börjar han få anonyma sexsamtal och en mystisk kvinna vid namn Malta Kano dyker upp i röd galonhatt och spår i vaga ordalag kring hans framtid.
Det är när hans fru också försvinner som historien verkligen skruvas upp. Detta varvat med olika personer han möter och deras livsöden.
Han klättrar ner i en brunn, börjar hänga med 16-åriga Mei Kashara och nyckelfågeln knarrar i sitt träd. Eller gör den inte?

Låter det flummigt? Det är det men jag accepterar som läsare (och en skeptisk sådan) ändå allt som händer. Språket är helt magnifikt, de vackra metaforerna regnar ner över sidorna och jag har en så stark närvarokänsla under läsningen att jag tänker på boken även när jag inte läser. Dessutom är det härligt att läsa en bok som utspelas i Japan. En annan kultur, ett annat sätt att bemöta människor, ett annat sätt att uttrycka sig. Fantastiskt!

Jag var på min bokcirkel nummer två häromdagen. Det var väldigt trevligt och i murrig cafébelysning diskuterade vi just denna bok. Vi var rörande överens om bokens kvaliteter och var tvungna att tänka efter för att hitta något negativt (detta var dock endast förvirring rörande vissa händelser. Inte för att man saknat någon förklaring till dem under läsningen utan mest för att man var så involverad i karaktärernas liv att man ville veta hur saker utvecklade sig och varför). Som ni hör är jag numera ett Murakami-fan och har redan börjat rekommendera boken för alla som råkar komma i min väg. Ge den i julklapp till någon i din närhet eller dig själv (med sina dryga 700 sidor passar boken perfekt som julläsning då man har mer tid)!

Kommentarer
Postat av: Marie

Jag håller med om att det är roligt att läsa en bom som utspelar sig i Japan, däremot är Murakami väldigt västerländsk ändå när han citerade västerländska muskktexter osv , det överraskade mig en del.


Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback