De vackra boktitlarnas helg, del III

Idag kommer den tredje och sista delen som hör till denna De vackra boktitlarnas helg. Jag tycker att det har varit lite tunt med vilka titlar ni gillar. Ändå tror jag att alla har boktitlar som fastnat mer än andra, så kom gärna med fler bidrag. Här finns del ett och del två med mina favoriter. Här alltså ännu fler fina:

Skugglegender
SOS från mänskligheten
Flickan som uppfann livet
Poeternas krig
Du är Christer Pettersson du också
God natt, jord
Johnny Panic and the bible of dreams
Berättelser för vilsekomna
Bära mistel
Två gram ljus
De i utkanten älskande
Darling river
Mannen utan väg
Play the piano drunk like a percussion instrument until the fingers begin to bleed a bit


Nu tror jag att de flesta fina titlar i mitt hem har fått plats i dessa tre inlägg. Finast av dagens kandidater (om jag måste välja) är Johnny Panic and the bible of dreams och Play the piano drunk like a ... som bägge är titlar att fullkomligt avguda.

Efter dessa tre mega-sessioner med bra boktitlar kan man fundera på vad det är som gör att man gillar en viss titel. När jag tittar igenom mina favoriter så ser jag att de skiljer sig väldigt mycket åt. Men de har gemensamt att de antingen är vackert formulerade, eller väcker nyfikenhet på något annat sätt. Eller så är titeln ett kort ord som gör en sugen på att veta vad en sådan bok kan innehålla. De är inte sällan sorgliga, ännu oftare är de poetiska på något sätt. Jag orkar inte göra något helhetsanalys av dem, men en fin titel kan garanterat göra att jag läser boken. Det har flera gånger hänt att jag valt att införskaffa en bok bara pga titeln. Om jag i framtiden lyckas bli författare vid sidan av mina andra göromål, så vet jag att titlarna kommer att vara väldigt viktiga för mig. Det är de nämligen redan när jag skriver. Självklart kan jag läsa böcker med tråkiga titlar också, om innehållet/författaren gjort mig nyfiken.

Hur ser ni på det här med titlar – har ni någonsin valt att läsa en bok pga dess vackra titel?

Kommentarer
Postat av: Psicharpax

Åh, vad fint! Ibland blir jag så tjurig för att jag har bloggpaus på helgerna och så känns det som att jag missar så mycket fina saker. Just nu sitter jag på min ohyggligt oinspirerande arbetsplats och kan bara komma på en enda titel som passar på listan, men den är outsägligt vacker: "En ensam människas bibel" av Gao Xingjian. Men åh vad jag blev sugen att dyka ned i bokhyllan och leta fler.

Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Psicharpax: Åh du får läsa ikapp dig och blogga ikapp dig när det är vardag vetjag. :) En ensam människas bibel är absolut en bra titel men är boken bra? Och jag tycker du ska dyka ner i bokhyllan och anteckna boktitlar. det väcker en enorm läslust också, bonus!

2011-02-10 @ 09:57:15
URL: http://www.ordochingavisor.se

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback