Nere för räkning i Paris och London (eller: I love George Orwell)


Nere för räkning i Paris och London är som en blandning mellan roman och reseskildring. Visserligen har jag ingen koll på Orwells egen biografi men åtminstone ger berättelsen ett autentiskt intryck. Skitiga miljöer presenteras, loppiga hotell och härbärgen. Vad som händer när man har absolut noll pengar - hur allt liksom kretsar kring just pengar, att överleva dagen, och hur inga övriga tankar ryms. Orwell beskriver jakten på jobb i Paris, att bli avvisad gång på gång. Att stå i ett smutsigt diskrum tretton timmar i sträck för att därefter behöva sova direkt, så att man orkar med även nästa dag. Småningom förflyttas handlingen från Paris till London och där fortsätter ungefär samma desperata jakt. Det går aldrig att tänka "om en månad" eller "om en vecka". Allt kretsar kring just precis nu. Måste hitta mat nu, måste hitta ett jobb nu. Måste ha någonstans att sova.

Också luffarlivet presenteras, utan att romantiseras på något sätt. Istället tar Orwell kål på diverse fördomar som cirkulerar om luffare (som att man nödvändigtvis gärna bryter mot lagen bara för att man tvingats vara luffare) och berättar om olika karaktärer han mött under sina utfattiga år.

Nere för räkning i Paris och London är en väldigt tunn och snabbläst roman men den innehåller både många intressanta karaktärer och tankeväckande samhällskritiska inslag. Det är den tredje romanen jag läser av George Orwell (1984, Djurens gård) och jag har nyligen beställt två böcker till (Resan till Katalonien och Essäer). 

Om 1984 har jag skrivit flera gånger. En gång skrev jag om Djurens gård. George Orwell var också med i min författarjulkalender.

Har ni läst den här pärlan?

Kommentarer

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback