ikappuppdaterad

Puh, nu har jag uppdaterat ikapp mig! Det blir en hel del läsning nuförtiden (som alltid, förvisso). 

Den 19 augusti är det bokbordet på drottninggatan kl 11-19. Yiihaa! Alltid kan man hitta några fynd.

Fördelen med att denna sommar är en sådan utan sol är ju att man får sitta uppkrupen i soffan i mjukisar och med härlig musik och bara låta böckerna skölja över en! Njut! ;)

Skyline av Patricia Schonstein Pinnock

Boken utspelas i Sydafrika, Kapstaden. Den handlar om alla som bor i Skyline, huset som är rätt slitet och fullt av flyktingar från olika delar av Afrika och världen. Och så är det den unga flickan som berättar. Och lillasystern som alltid är glad. Och mamman som har slutat bry sig efter att pappan stack. Systrarna klarar sig bra på egen hand och umgås med olika grannar, som all har en historia att berätta. Efter varje kapitel beskrivs en ny tavla (fantastiskt, läs dem noga! de är helt fantastiska!). 

Boken är charmig, kärleksfull men innehåller också mycket allvar. Språket är helt enkelt fabulöst.

En gulligt underbar bok!

Kvinnan som var en fyr av Viveca Lärn

Egentligen är ju målgruppen till den här boken typ medelålders kvinnor, inte konstigt då att jag tycker den känns mossig, bitter och emellanåt jobbigt svennig. Efter en stund kom jag dock ändå in i den och tyckte att den blev helt okej. Handlar om en medelålders kvinna som egentligen är väldigt ensam. Hennes föräldrar dog tidigt, hon har varken fast jobb, förhållande eller vänner. När hon åker til USA för en kurs i att försälja ett beauty-kit, möter hon en man från Danmark som får henne att känna igen. Han följer efter henne till Sverige, men visar inget intresse. Varför?

Och vad finns bakom den igenspikade dörren i hennes barndomsvilla?

Ingen hit alls, men helt ok. Passar säkert målgruppen perfekt, kanske ska tipsa min mamma :)

Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld

Minous kille dumpar henne efter fyra år tillsammans, via ett kasettband. Hon blir som ett hål, alldeles mörk inombords. Så istället åker hon till Spanien. Träffar Bianca, träffar Satan och hans hund Boso. Dricker capirinha och röker cigaretter utan filter, tänker onda tankar om exet Isak, oroar sig för sin självmordsbenägna vän Sanna. Och mycket annat.

Jag tycker det här är en riktigt bra bok! Charmig, kärleksfull och härligt skriven. 
Härlig och varm bok! 

Såld av Natasja T. och Vera Efron

Oj vad den här boken berör. Den sticker som knivar, pang pang pang.

Lilla Natasja från en landsbygdsby i Ryssland som kommer till St Petersburg för att börja plugga. Hon kommer inte in på universitetet och vill hitta ett jobb. Blir lurad av Sergej, som ser så snäll och snygg ut. Och trygg. Bara 17 år gammal blir hon hora. Förd till ett skjul utanför ett stort hus. Där bor hon (i skjulet, alltså) med två andra flickor. In kommer män, män, män. Våldtar och slår. Hon dricker vodka och röker hasch för att dämpa smärtan och känslorna.

Blir förd till Sverige men det gör ingen skillnad. Slag. Knark. Män, män, män.

Ett hemskt människoöde. Lilla Lilja, Lilja föralltid.

Lilla Natasjas historia är dessvärre sann.

Hon är en av de få som överlever (och inte tar livet av sig/fortsätter prostituera sig och knarka) och kan berätta sin historia. Gripande, såklart. Kunde inte lägga den ifrån mig. Alla borde läsa den här boken. Alla. Så kanske man kan sätta stopp för trafficking. Det måste man kunna. Eller?

För herr Bachmanns broschyr av Carl-Johan Vallgren

Oj, vilken arg bok! Arg på Sverige och svenskarna. Den handlar om en svensk författare, boende i utlandet (som det framkommer, Tyskland). Han får ett brev av en herr Bachmann som ber honom svara på frågor till en broschyr ang sitt hemland Sverige.
Han sätter sig ner och börjar skriva. Ju mer han skriver, desto argare blir han. På rescencenterna som sågat hans romaner och berövat honom lusten att skriva, och på sitt snikna och patetiska folk. All denna ilska leder till oanade konsekvenser. Han blir typ störd, hrm. Jag tyckte inte om denna bok. Den är svårtläst med astronomiskt långa meningar och så är den för arg för att falla mig i smaken. Vissa beskrivningar av svenskar är klockrena och roliga men NIET. Ingen bra bok, kort och gott.

Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm

Oj, vilken svårsammanfattad handling! Men det är Doris och Sandra. Syster Natt och Syster dag, liksom. Och det är den amerikanska flickan som dog. Och Träsket, vodka, Ålänningen som är Sandras pappa. Tyger, vackra tyger. Och bassängen i huset i den dyigare delen av skogen. Bassängen utan vatten, där Sandra och Doris leker. Lekar som blir allvar, kanske.

Alltså verkligen en skitbra bok! Utspelas i Trakten, en håla någonstans i Sverige. Språket är speciellt men underbart när man har vant sig. Vill läsa de andra böckerna av samma ff! kommer dessutom tydligen en fortsättning på denna bok, vad härligt! Ibland är denna liiite långdragen men samtidigt inte när man väl förstår hur allt hänger ihop. En speciell men läsvärd, härlig och oerhört välskriven roman.

Under tortyr av Asiye Güzel

Sann historia. Huvudpersonen blir fängslad i Turkiet (hon är därifrån) för att hon jobbar på en "vänstertidning". Hon blir torterad och våldtagen i häktet i Turkiet och förs sedan till ett fängelse. Språket, till att börja med, är opersonligt och grådassigt. Allt hon gör, efter de inledande ca 50 sidorna, är att beklaga sig! hon var deprimerad, drömde mardrömmar, kände sig smutsig osv. Bla,bla,bla! please, kvinna.. det är ett hemskt öde, det hon har råkat ut för, men det blir såååå mkt beklagande.

Verkligen ingen bra bok, i'm just glad it's over.

Fräsch, frisk och spontan av Mons Kallentoft

Yta är allt. Bra jobb, schysst karriär inom mediabranschen, välstrukna skjortor, två blonda barn, en lagom snygg fru och fräscht inredd stor lägenhet i Vasastan. Eller? Det kanske behövs mer? det mesta rör sig på ytans trygga nivå i huvudpersonens liv. Men i ren slentrian och rastlöshet börjar han tänka på ett storslaget projekt. Något som kunde göra honom originell men som också kan ge ödesdigra konsekvenser. Pay-offer och marknadsstrategier vimlar runt i hans hjärna. Och varför tar hans fru plötsligt nattliga promenader?

gripande i början och framförallt intressant. Blev dock besviken på slutet och efter ett tag tappade boken fokus och blev lite blajig. För en bok med så glättig yta och uppenbart djup i kontrast till varandra, kunde en mer konkret upplösning önskas för att ge struktur och mening till boken.

Någon sådan kom ju inte.

Niet.

Kvinnan med de vackra händerna av Hanne-Vibeke Holst

Författaren är FN:s goodwill-ambassadör. Hon reser runt och träffar olika kvinnor varav en del alldeles speciella. Sådana porträtteras i denna bok.I boken finns kvinnoporträtt från Vietnam, Nicaragua, Uganda, Ryssland och Egypten representerade (olika kvinnor från varje land). Alla är de starka på olika sätt. Inte alltid i den klassiska västerländska meningen men starka på sina egna sätt.
Underbar bok, peppande och inspirerande. Fullt av intressanta fakta om olika länder. Helt enkelt ett måste! (hoppade dock över ett hiv-kapitel, det var för ångestframkallande).

Konsten att vara Ela av Johanna Nilsson

Åh, Johanna, Johanna! Det här är nog den bästa boken jag har läst av henne. Språket är så fantastiskt, annorlunda på ett fängslande sätt. Handlar om Ela som stretar med ett caféjobb, ångest och annat. En liten flicka dyker upp i hennes liv. Flickan får sova över hos Ela för hennes mamma är en dum knarkartant. De kommer nära varandra. Och så är det grannen med sin hund Sniff som bjuder Ela på middagar i sin slitna gammelmanslägenhet. Plötsligt fylls Elas liv av människor som betyder något för henne. Och så händer förstås en massa annat.
Helt underbar och fin bok.
Kärlek liksom!

Den jag aldrig var av Majgull Axelsson

MaryMarie. Vem av dem är hon? efter den där natten, vakandes vid sin mans sjukbädd, vet hon inte längre. Är hon Mary vars man är handikappad efter olyckan-men lever. Mary som är minister och har livet under kontroll?
Eller är hon Marie som har avtjänat sex år i fängelset - den vars man dog efter olyckan, för att hon drog ut den livsuppehållande kontakten vid sjukbädden? 
I boken är de två personer vars historier berättas parallellt. Spännande och fantastisk roman som innehåller allt, det stora och det lilla i livet. Språket är härligt, storyn likaså.

Majgull did it again!

Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène

Dora bor med sin mamma i en betonggrå och grafittikladdig förort till Paris. Hon är 15 år och kämpar med små och stora tankar. Undertonerna är väldigt politiska vilket skänker boken mening men övergripande är den bara gullig och totalcharmerande. Vardaglig och enkel, men den fastnar! framsidan är jättefin, titeln härlig och innehållet likaså.

Charming!

01.15 av Frida Boisen

Boken består av korta noveller, alla händer i Sverige en fredagkväll klockan 01.15.
Det kunde bli intressant och spännande och det var vad jag trodde när jag nappade åt mig boken på akademibokhandeln för någon månad sedan.
Det är inte spännande. Eller intressant.

No further comments


(förresten har jag börjat skriva på en roman nu, känns pirrigt och nytt!)

Förvillelser av Hjalmar Söderberg

Som sagt, jag älskar Hjalmar Söderberg. Ändå jämför man ju självklart med tidigare böcker man läst av honom och då höll denna inte riktigt samma mått.

Språket, självklart!

handlingen lite beige om en ung kille som skuldsätter sig, blir kär i en flicka och skaffar lägenhet för att kunna träffa henne i hemlighet. Detta var för övrigt Hjalmars första bok!