Cornelia, Cary Grant och kärleken av Marisa de los Santos

Chic-lit! charmig bok om slumpmässiga möten, en härlig tants gamla villa. Om clare som är elva år och arg på sin mamma för att denna har blivit konstig och lagar mat mitt i natten. Om cornelia som träffar martin på cafét där hon jobbar. martin som ser ut som cary grant. Självklart faller hon som en julgran.

Och Linny. Och han med cowboyskjortan. Och jul, begravningar. Kärlek.

Språket är rappt, härligt. Charmerande, rentav.

Gullig bok som många andra liknande. Tror inte den kommer fastna direkt men vad gör det? Sådana här böcker skrivs inte för att fastna.

Vingklippt ängel av Berny Pålsson

Skärsår i armarna. Psykakuten, psykhem. Hon är en ängel, en dödsängel. Benzo håller henne vid ytan, tabletter, tabletter. Hon hittar inte ut, mörker. Spindlar på golvet som bara hon ser. Musik som helar, böcker som även de helar. Och änglafamiljen, hennes vänner som är hennes familj.
Glitterblodet. Den riktiga familjen, de som inget förstår.

ÅH. Den här boken sätter jag härmed upp på en piedestal. Det är en sann historia och sådana tenderar ibland att vara lite icke-välskrivna. Den här är skriven på ett så äkta sätt att den hugger mig i magen. Den gör ont att läsa. Ont att se hur hon får diagnoserna borderline-personlighet och schizofreni men för henne är allt på riktigt. Och hon är så ung.

Helt fantastisk trots all hemskhet. Jag beundrar författarinnan för att hon har vågat skriva det här.

De sju timmarna i paradiset av Theodor Kallifatides

Åh, jag gillar verkligen kallifatides. Hur han diskuterar och analyserar.Har liksom lärt mig det nu till den tredje boken jag läser av honom. Nästan som att handlingen är sekundär, underordnad hans argumentation. Och ändå inte. Men därför ska jag inte gå in på handlingen nu. Boken växer medan jag läser, helt klart. Och även om jag inte är målgruppen så blir jag det. Han kan konsten att skriva allmänmänskligt.

Hello love av Charlotta Cederlöf

Jaha. Småstad, långa cafétimmar. 80tal och svarta kläder. Huvudpersonen flyttar till London, hennes kompisar i gävle är så uttråkade att de prostituerar sig. Det är väl droppen för huvudpersonen.
I london knullar hon en italienare, jobbar och tänker på en kille hemma i sverige.

Meningslös bok! underbart är kort, tur att plågan bara var typ 150 sidor lång. Hade garanterat lagt ner den annars. Jag bläddrade hela tiden fram, ni vet, och räknade efter hur många sidor jag hade kvar. Det måste väl vara det ultimata tecknet på att en bok är dålig? minsann.

I väntan på Godot av Samuel Beckett

Förstår att denna ofta sätts upp på fängelser för väntan är just vad den här pjäsen handlar om. Väntan så lång och så tråkig och enformig, att dagarna suddas ut. Att man glömmer vad som var igår och vad som var en månad sedan. Oerhört välskriven dialog, blir skriva-dialog-inspirerad!

Mörkriket av Zvonimir Popovic

Huvudpersonen är i hemlandet för sin fars begravning, illa behandlad av sin bror som inte vill ha honom där. På tåget tillbaka till Sverige börjar han prata med en man. De pratar och på så vis rullas bägge deras livshistorier upp. Bra upplägg, tågkonversation gillar jag.
Hur huvudpersonen blev helt falskt anklagad för pedofili i sverige, pga en rad missförstånd. Socialen i Farsta. Kryssningar, ex-frun...
Och hans medresenär, uppfylld av sin dröm om en cykel. En svart blänkande cykel. Om hur deras möte får större konsekvenser än de anar.
Gillar den här boken. Eller alltså, den är helt okej åtminstone. Melankolisk. Ibland tappar jag koncentrationen, dunno why. Men okelidokeli är den.

Kärlek@första.träffen av Jane Moore

Horribel titel.

Chic-lit-dags. Älskar att bryta av med en chic-lit-bok emellanåt, som för att rensa tankar. Hämta andan. denna är dock inte bara en dans på rosa rosenblad och hermèsscarfar. Den innehåller nämligen cancer. Hemskaste ordet, sjukdomen. Hatar böcker om cancer eller hiv. Det blir liksom för mycket. Usch. Men den handlar också om en tjej som dejtar olika killar från nätet efter att hennes illvilliga kompis satt in en annons åt henne. Roligt hur varje kille och dejt beskrivs och liksom kategoriseras. 

Älskar sånt, sex&the city-känsla på det (fast inte på boken i stort, god no!)

Allvar & humor blandas, enkel och charmig bok.

Som ödet vill av Fateme Behros

Om flykten från Iran. Den här boken är skriven i en tid då böcker som denna var rariterer skulle jag tro. Den är intressant och jag gillar hur den verkligen fokuserar på flykten och inte så mycket på hur familjen integreras i sverige. Även om detta också finns med i lagom dos.

Kände litegrann att jag kämpade mig igenom boken, den var lite babblig ibland. Men fin och med intressanta person-och miljöbeskrivningar som stannar kvar. Plus för vacker framsida på pocketutgåvan!

Några halvlästa böcker

Här i massuppdateringen kommer också några böcker som jag inte KUNDE läsa hela pga olika anledningar. Det har liksom gått så lång tid sen jag uppdaterade sist. Jaja. Här är de böcker som inte föll mig i smaken:

Creme fraiche av Susanne Brogger - för mkt fitta, kuk för min smak. Det var några intressanta anekdoter i början men blev för mycket. 

Skuggorna i spegeln av Inger Edelfeldt - pallade inte, den var för ungdomsbok-ig för min smak.

Anarkai av Peter Nilsson - av samma anledning som föregående

Innan du somnar av Linn Ullman - orkade inte med just nu, denna kan jag dock tänkas ta upp och läsa klart senare.

De första tre böckerna kommer med på bokhorornas (bokhora.se/blogs) nästa bokbyte, garanterat.

Tätt intill dagarna av Mustafa Can

M:s mamma ligger för döden. Boken berättar dels om tiden före moderns död, vid hennes sjuksäng. Om smärtan, iförvägsorgen och viljan att fånga varje ögonblick med modern. 
Dels om familjens tid i Sverige, om hur föräldrarna alltid hoppades på att återvända till hemlandet med hela sin familj men hur alltmer otänkbart detta blev när barnen blev äldre och rotade sig i Sverige.
Och även om tiden då, i hemlandet, för längesedan. Och senare bara under de varma sommarmånaderna. 

Jag blev så positivt överraskad. Boken är galet välskriven, intressant och berör utan att pracka på mig känslor. En fin bok och mammor och pappor är verkligen bäst i världen!

Sekten av Peter Pohl

En liten flicka har vid en olyckshändelse fått glassplitter i ena ögat och riskerar att bli blind. Läkarna tycks inte veta vad som ska göras. Familjen får höra talas om en kvinna som kan heala bort denna typ av skador. I desperation kontaktar de henne och dras in i en sekt som ska komma att förstöra många år av hela familjens liv. Jag blev extremt upprörd av att läsa denna bok och ändå ville jag inte för en sekund släppa den. Sann historia, dessvärre. De förblindas så totalt, accepterar inom sekten de största orättvisor och tror på varenda ord som Moder irja (tror jag hon kallade sig) yttrar.

Läskigt, upprörande men viktigt. Iaf för de personer som har en sådan typ av personlighet som kan dras in i detta. Om någon sådan specifik perosnlighet existerar alltså.

Intressant bok som kan diskuteras länge.

imorgon, mina damer och herrar...

... kommer en massiv uppdatering. Har läst typ åtta böcker sen sist jag uppdaterade. Skrivit för hand förstås, i min eminenta bokbok men det har liksom inte blivit av att införa allt i bokbloggen. Detta kommer alltså ske imorgon. Just nu läser jag Ok, amen som handlar om chassidiska judar i New york, intressant. Återkommer! 

(har faktiskt fortsatt smygbeställa och dessutom handla på akademibokhandeln vilket gör att jag är typ pank nu). Förutom skönlitterärt har jag köpt en bok om Dalì (konstnären), en The art book, en Advertising now print, en om roy lichtenstein.. Det är fantastiskt men sådana böcker skriver jag ju inte om här. De bara står och skimrar på mitt köksfönsterbräde!

Imorgon, alltså.

jag & alla beställningar.

Men herregud, nu får jag skärpa mig med mina beställningar. BASTA! ajabaja jessica.

En underbart härlig läshöst under filtar och med te/kaffe väntar dock! jippie! Fast när jag tänker på veckans otaliga läxor (och det är ändå bara andra veckan in på terminen) så blir jag lite tveksam... :/ iofs, läsning hinns alltid med, eller hur?

Vad läser ni just nu, kära anonyma människor? kommentera!

Rödskinn av Sherman Alexie

Det handlar om moderna indianer. De som lever i usa och är som vemsomhelst men ändå alltid. Ständigt indianer. Fina berättelser, nästan alla faller mig i smaken. Speciellt den första, 'sökmaskinen', där litteraturstudenten corliss upptäcker en sedan länge glömd indiansk poet. Hennes nyfienhet driver henne till att söka upp honom men han är inte alls som hon tänkt sig.

 

Några av berättelserna är lite trista och platta, kanske för att de är så korta att man inte hinner komma in i dem riktigt. Boken i sin helhet uppvägs dock jättemycket av de glimrande glitterguldkornen.  De som har ett livfullt språk och personer man längtar efter att veta mer om. Däremot hade önskat att boken var roman och inte berättelser/noveller. Språket finns ju där, väv ihop och du har ett intressant masterpiece of its own.

 

men faktiskt, jag blev positivt överraskad av denna bok. om än inte överväldigad.

 


Ingen tar mina barn av Donya Al-Nahi & Eugen Costello

Donya har under flera års tid jobbat med att hjälpa mödrar vars män har kidnappat barnen och tagit dem till sina (fädernas) hemländer långt borta från England. Hennes arabiske man har varit en ständig stöttepelare i arbetet.

 

Så en dag. Det otänkbara. Det som inte får hända. Hennes man kidnappar två av barnen och tar med dem till - ja, vart? I Irak haglar bomberna som snöflingor. Skulle han verkligen ta dem dit? Donya påbörjar jakten hon många gånger genomfört. Denna gång är det dock sina egna barn hon letar efter.

 

En sann historia, ett förskräckligt ondskefullt och så KALLT brott. Ändå fängslas jag inte. Vet inte varför men jag vill inte läsaläsaläsa som jag erfarit med denna typ av böcker tidigare. Usch och fy vilken hemsk historia liksom, javisst. Men den fastnar inte alls. Kletar fast lite ångest under fingrarna som bläddrar sida bara. En ångest jag inte behöver och som jag därför skakar av mig tillsammans med boken.


Leontines längtan av Christina Herrström

Leontine märker hur hennes man glider ifrån henne alltmer. Han är fullt upptagen av sitt jobb som livscoach där han hyllas och prisas av alla och envar.

Leontine själv cyklar till jobbet i blomsterbutiken, tar hand om barnen i villan och längtar till helgen då maken kommer hem från otaliga affärsresor. Helgerna som blir kalla och fulla av tomrum, plus en make som bara vill knulla. Kallt och sterilt, precis som det låter.

Av misstag skickar Leontine ett mail till fel adress och börjar på så vis en tät mailkontakt med en man (pilot) vid namn Noel. Och så flirtar hon med den mystiskt vackra sonen till ägaren av närbutiken i hennes område..

 

Boken är lättläst. Den är frustrerad och ensam och mja. Gäsp. Helt okej, i guess.

 

Något jag saknade var trådar som inte bands ihop. Vad hände med Noel tillslut efter alla mail? Vad hände med killen Leontine gjorde bort sig för i blomsterbutiken och sedan såg överallt (trodde ett tag att HAN var piloten Noel)? Och andra frågetecken.

 

Den här får stå i hyllan under mikron i köket, för i bokhyllan passar den inte riktigt in. Den håller inte måttet, något saknas.