Sjätte sommartipsaren

Idag är det Fiktiviteter som gör mig den äran att sommartipsa i min blogg! Hon beskriver sig såhär:

Jag som till vardags skriver på Fiktiviteter heter Helena och är en för tillfället arbetslös bibliotekarie, snart färdig doktorand och småbarnsmamma. Jag bloggar gärna om vampyrböcker men lyckas läsa och recensera mycket annat också. På Fiktiviteter försöker jag bjuda på en blandning av det mesta som har med böcker och kultur att göra.


Här kommer Helenas text:

När man gör ett sånt här blogginhopp, och agerar sommarvikarie, vill man ju göra ett gott intryck. Man vill inte tipsa om böcker som folk sen tycker är skit eller på något annat sätt uppröra någon… Så jag kör med säkra kort här och tänker tipsa om några riktiga favoriter för hängmattan som ingen kan bli besviken på – garanterat.

Per Anders Fogelströms stad-serie (som inleds med Mina drömmars stad) tillhör definitivt mina största läsupplevelser och är dessutom en läsning som jag gärna gör om och om igen. Till en början är huvudpersonen Henning som kommer vandrande till Stockholm i slutet av 1800-talet och mer eller mindre promenerar in i det nya århundradet full av hunger och förhoppningar. Livet blir inte riktigt som han tänkt sig – hela världen förändras framför hans ögon. Genom serien får vi sedan följa Hennings dotter Emelie och hennes närmaste. För alla som bor i Stockholm och vill få en bild av hur staden växte fram borde stad-serien vara ett måste men den berättar också berättelsen om dagens samhälles framväxt på ett enkelt och helt fantastiskt känsligt sätt vilket gör den allmängiltig och relevant också idag och för alla.

Elsie Johansson har också skrivit en serie om ett Sverige som inte längre finns men som ändå är ständigt närvarande. Hon har skrivit våra mödrars- och mormödrars historia. Eller det som skulle kunna vara deras historia. Hennes serie om Nancy handlar på ett djupare plan om kvinnoskap i Sverige från 1940-talet och framåt. Serien inleds med Glasfåglarna som följs av Mosippan och Nancy. Johansson skriver förvisso om en rad rätt kantiga karaktärer som är svåra att bli förälskad i, de väcker dock nyfikenhet och snart upptäcker man att de smyger under skinnet på en och på något sätt hittar sig en plats djupt inne i läsarhjärtat.

Tips på sammanlagt åtta fantastiska, omtumlande och, skulle i alla fall jag vilja säga, allmänbildade böcker såhär på ett kick är väl inte det sämsta? Men vill ni inte ägna just den här sommaren åt att fördjupa er i den svenska historien och den lilla människan mitt i så finns det ju annat. Kick Ass-Sookie Stackhouse kanske eller monstervampyrer i The Strain, ett Joyce Carol Oates-drama eller flickor med glasfötter? Titta förbi Fiktiviteter för mer tips på bra läsning!

Åh, så sugen jag blev på att läsa Fogelströms serie (som jag blivit tipsad om förut). Har ni läst någon av böckerna/författarna som Helena tipsar om?

Kommentarer
Postat av: Paula

Jag läste Fogelströmserien för många år sen när jag fortfarande bodde i mitt föräldrahem. Då tyckte jag mycket om den men jag vet inte vad jag skulle tycka idag. Jag har läst mååånga böcker sen dess och kanske har min smak förändrats.

Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Paula: Ja, så kan det vara men jag tror att den är bra. Ska försöka påbörja första boken snart efter att ha läst Helenas fina rekommendation :)

2010-08-21 @ 22:45:51
Postat av: Lyran

Fogelström-serien är (tillsammans med Utvandrarserien) i mitt tycke det absolut bästa som skrivits i Sverige. Johanssons serie om Tåpelles är också absolut läsvärd!

2010-08-22 @ 09:20:38
URL: http://lyrannobel.blogspot.com

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback