Läsning på landet

Det har varit en väldig frånvaro här i bloggen, beroende på långa sköna veckor på landet. Läst har jag däremot gjort en del, och tänkt ut massa roliga blogginlägg som kommer igång med den nya veckan i övermorgon. Då kommer det dessutom bli en hel del sommartipsare här i bloggen, som har fått bida sin tid under min semester.

Just nu läser jag Doris Lessing. Boken var väldigt svår att komma in i men har nu fångat mitt intresse, även om det tar längre tid än vanligt att läsa. Det är kompakt och varje ord känns viktigt - på gott och ont.

Jag har också hunnit fascineras av Ut ur skuggan, uppröras av Lolita, och fångas av Mordets praktik. Men det skriver jag mer om i veckan.

Vad har ni läst sedan sist?

(och förresten - om någon vill sommartipsa så är det inte försent än. Kommentera på det här inlägget inklusive din mailadress bara så blir du en av augustitipsarna!)

Rännstenspoesi man inte får missa



Det var ett tag sedan jag skrev om min poesiutmaning, men visst
glömmer ni den inte? Idag vill jag inspirera med ett gäng riktigt bra dikter av Jens Åberg. Läs och njut.

Ni kan inte skada mig
känner mig inte
vet inte mitt riktiga namn

*
Jag väver min saknads tanke
som en hinna genom rännstenes strupe
här rinner sanningen
här rinner floden som släcker evighetens eviga törst

*
Höghusen skriker våra namn
regnar ner över våra givna platser
ännu en sista flaska
ännu en sista påse
snön vill aldrig ta slut
för gammal för att leva
för ung för att dö
&
vi går gatan fram
tagsen talar om oss
till oss stolta betongskepp
som ser nåt vackert i nattens spegel
när bara ensamma fönster vakar
kampen tar vid
när tv-dunklet lamslår
det behövs tusen flaskor till
det behövs tusen påsar till
och hundratusen drömmar som föds
glöder
ristar in våra födelsedatum
under gatlyktornas drogade sken
vår egen himmel
vi kommer aldrig dö

*
Viftar inte bort det
när det blänker till
skriver ner min formel
på närmaste fasad
vi är alla skepp
som väntar på vår avgång

*
Ramar in
det som är värt att rama in
det tar inte plats
men det räcker
för att rädda en hel nation

*
En morgon vaknar jag
blandar till min egen färg
drar ett penseldrag över din kropp
&
äntligen avgår båten i tid

Alla dikter är hämtade ur hans diktsamling Rännstenens laserblick som kommer i höst. Jens är född och uppväxt i Stockholmsförorten Hökarängen. Han har levt ett kringflackande nomadliv med pappret som enda fasta punkt. Han har slagit sig ner lite här och där, bland annat i Malmö, Göteborg och Köpenhamn med rännstenen som vardagsrum, alltid med en dikt i rörelse. Hans texter skildrar en naken tillvaro, bländande bakgator, mörkrets kristaller, demoners schackspel och tankar som vill smälta. Just nu sammanställer Jens sin diktsamling, jobbar med spoken word-projektet Askkoppens ansikte och rapalbumet I en port nära dig. Ifall ni blir nyfikna och vill ha kontakt med Jens kan ni maila honom på [email protected]

Vad tycker ni? Har ni läst någon bra poesi på sistone?

Tar med Maja, Doris, Vladimir och Kerstin till landet

Ikväll åker jag ut till min pojkväns mammas lantställe och blir där någon vecka. Den stora frågan (förutom huruvida det är okej att gå helt svartklädd på landet mitt i sommaren - och svaret är ja) är förstås vilka böcker som ska packas med. Jag har skrivit tidigare om hur lätt det är att plocka med sig alldeles för många böcker, och flera av er verkar lida av samma syndrom. Rekordet slog jag nog när jag åkte till Amsterdam för några veckor sedan och packade tre böcker för tre nätter. Jag läste inte ens ut den första (som jag påbörjat innan resan).

Med landet är det förstås lite annorlunda. Själva tanken är väl att hinna läsa mer än vanligt och varva ner. Efter mycket om och men har jag bestämt mig för att dessa böcker får följa med (och ja - återigen är det säkert för många):





Jag tänkte plocka med mig två böcker till men får inse att det vore helt överdrivet. Jag ska ju självklart ha med mig den jag läser nu också - Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn (har börjat uppdatera Just nu läser jag och Läst tidigare i högermenyn här intill förresten). Så detta blir nog bra. Jag är så sugen på alla mina packade böcker. Det är sådana jag velat läsa länge men där läslängtet ändå inte mattats av. Har ni läst någon bok ur min bokpackning?

Jag har för övrigt semester i tre veckor nu, så hoppas på att hinna läsa ännu fler böcker än dessa. En del författardagböcker ligger till exempel och ser lockande ut här hemma. Det kommer antagligen finnas internet där jag är så det blir en del bloggande därifrån.

Vad packar ni med er för böcker i semesterväskan?

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl



Först och främst: Vilken vacker titel romanen har! Den innehåller alla ljuvliga titelingredienser - lockande, lång och lite poetisk. Vem kan låta bli att bli nyfiken på en bok med en sådan titel? Då har vi klarat av det. Lite om boken nu.

Ellen Key har en kärlekshistoria med en gift man vid namn Urban. På detta baseras Jordahls roman, men romanen är fiktiv och kärleksbreven mellan Ellen och Urban påhittade. Jag tycker så mycket om när en författare tar ett korn av (någon annans) verklighet och sedan broderar ut och hittar på. Exempel på böcker jag älskar och där man har gjort så, är till exempel I skuggan av ett brott av Helena Henschen och självklart - nu blev ni förvånade va! - Drömfakulteten och Happy Sally. Och jag tycker att Jordahl gör det bra, och med ett fint språk.

Men det tar tid innan jag fastnar i boken och får det där läslängtet som en bra bok kan framkalla. Jag läser vidare eftersom jag ju så gärna vill tycka om boken, men fastnar inte förrän de sista 50 sidorna kanske. Jag tror det är kärleksbreven som gör det svårt för mig att fastna, överhuvudtaget har jag lite svårt för brev i romaner (undantaget Iselin C. Hermanns A prioritaire och Stina Aronsons Feberboken förstås) och det är något alldeles personligt för mig och inget man kan beskylla Jordahl för. För breven är välformulerade och knyter an till historien och förstärker den hela tiden. Men jag skummar dem liksom ändå, lite halvengagerat.

Det jag tycker är intressant med bokens ämne är hur Ellen Key ju kämpade för kvinnors rättigheter och var stark och engagerad i samhället. Och hur hon ändå blir så svag under kärleken till Urban, och låter honom styra hennes dagliga mående. Jag tycker det är något fint ändå, hur även den starkaste inte kan stå emot eller styra sina kärlekskänslor. Även om det i Ellens fall mest slutade sorgligt i romanen. Men just detta fenomen handlar också Feberboken om, så på så vis påminner de lite om varandra.

Jag tycker så mycket om när Ellen bor på sin gård och relationen mellan henne och hennes hushållerska. Då bränner det till och engagerar. Jag tycker också om att Selma Lagerlöf, Victoria Benedictsson och några till lever i periferin. Det ger boken en sorts högtidlighet. Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) är en vackert skriven, intressant berättelse. Jag gillar boken och kommer nog tänka på den då och då, men blev ändå inte superimponerad.

Vad tyckte ni?

Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren



I en intervju jag såg för längesedan, kallade C-J sin senaste roman för en världsroman. En roman som på något sätt omfattar allt, innehåller alla ingredienser en roman möjligen kan innehålla. Jag tycker ett sådant självförtroende är härligt. Det kan vara så tröttsamt med författare som ursäktar sina texter och aldrig blir nöjda med något. Nej inte ska väl jag... liksom. Självklart ska man vara stolt när man har skrivit en bra bok, och inte sticka under stol med det. Om inte ens den som skriver tycker om sin text så kan man undra varför någon annan skulle gilla den. Det här kunde bli ett blogginlägg i sig, det där med jantelag och sådant. Men jag nöjer mig med att säga att jag gillar att C-J sade så om sin roman, och det gjorde mig ännu mer sugen på att läsa den.

Ändå är det just samma uttalande som sätter käppar i hjulet för min läsning. För jag reagerar på att boken innehåller lite kärlek, lite förintelsen, lite död, lite sorg, lite glädje, lite faror och olika typer av karaktärer. Det är något jag annars säkerligen inte skulle ha noterat, men nu klingar världsromanen i bakhuvudet och då undrar jag ibland om C-J tänkte att han ville skriva en sådan innan han började skriva. Och därmed har jag fått fram det enda jag egentligen ogillar med boken.

Ni har säkert redan läst på annat håll vad boken handlar om, men jag kan sammanfatta lite kort: Viktor är konstförfalskare och har hållit på med det och tjänat stora summor under många år. Detta får hans barn reda på först när han redan är död. Sonen Joakim är luspank och tänker att det ändå borde gå att sälja faderns mästerliga förfalskningar, vilket drar in honom i knipor han nog helst hade varit utan. Parallellt med son-historien nystas faderns egen berättelse upp - om hur det var att vara homosexuell konsthandlare mitt under rasande andra världskriget, om hur han istället valde att leva och mycket annat.

Jag har läst i flera bokbloggar att många ogillar delen som handlar om sonen. Nu minns jag inte vem som skrev det tyvärr (hojta till om det var du), men någon tyckte att Joakim-delen kändes fejkad eller tillgjord. Andra tyckte att boken bara borde handla om fadern. Själv håller jag faktiskt inte med. Jag tycker att son-och farhistorierna kompletterar varandra. Delarna om sonen ger boken lite tempo och delarna om pappan ger den ett djup.

Språket känns till en början slingrigt och krångligt men det kommer jag snabbt in i och sedan flyter det bara på.

Jag hade svårt att slita mig från Kunzelmann & Kunzelmann och ska garanterat låta den lilla tavlan av C-J sitta kvar på min tavelvägg. Boken går inte att jämföra med Den vidunderliga kärlekens historia, men så är det också två helt olika typ av böcker.  Även om Kunzelmann inte är något av det bästa jag läst så är det en intressant bok som jag kan rekommendera.

Och vad tyckte ni?

Första sommartipsaren



Under sommaren låter jag alla möjliga människor tipsa om en eller flera bra böcker, skriva om en författare de tycker om eller något annat bokigt. Sommaren kommer alltså vara full av olika typer av boktips! Först ut är Åsa Backman.

Åsa är marknadskommunikatören, fyrabarnsmamman, långdistanslöparen och träningsnarkomanen som läser så snart tillfälle ges. Hon bloggar
här och twittrar här. Hon sommartipsar om På andra sidan solen av Maria Ernestam. Varsågoda, här är hennes text:

När jag fick Maria Ernestams debutroman Caprinha med döden 2005, släppte jag den inte förrän den var slut. Språket, idén med döden som knackar på, karaktärerna, kontrasterna och den kittlande leken med liv och död, komponerad i en underbar förening. Spelet med våra starka inre känslor fortsatte till viss del i efterföljarna Busters öron och Kleopatras kam, men skärpan hos Caprinha med döden saknades.

Istället gick Maria Ernestam över till historia – hur livet idag påverkas av vad som hände tidigare i livet för huvudpersonen eller någon annan. Historia vävs ihop med nuet och jag letar förgäves efter den inspirerande leken med gott och ont, liv och död, svart och vitt. Det kommer inte tillbaka i Alltid hos dig 2008 heller, men när jag står i bokhandeln och tittar på den rykande färska På andra sidan solen, iklädd ett blodrött omslag, är det just det jag hoppas hitta mellan pärmarna. Det kittlar till lite i magen och jag köper den direkt.

Vi kommer in i berättelsen när Viola och hennes familj reser till Skåne istället för till Italien; en trevande resa och en likaledes trevande ankomst till huset. Trevande för att familjen tvingas trippa på tå för make och far och för att åtminstone Viola verkligen vill att det ska bli en bra semester. Till viss del finns den efterlängtade leken med känslor och inre krafter där, med den äkta maken Axel som blir konstigare och konstigare och de suggestiva berättelserna som den kloka gumman Lea förser Viola med.

Istället för att rida på den vågen hela vägen, väljer Maria Ernestam dock återigen att koppla in det förflutna i berättelsen. Inte Violas förflutna, utan Leas, vilket blir lite svårt att få ihop. Om caprinha-glansen fått fritt spelrum hade Lea varit behäftad med mer övernaturliga förmågor, snarare än agera som tillflykt för en allt olyckligare Viola.

 

På andra sidan solen är definitivt en en läsvärd och lättsmält historia att avnjuta i sommarsolens hängmatta, men förvänta dig inte någon caprinha-briljans från Maria Ernestam den här gången heller. Jag är inte den som är den. Nästa gång det står en gäckande nyutgiven Ernestam i bokaffären kommer jag att köpa den, med det där lilla pirret i magen.

 

Om några dagar kommer nästa sommarboktips. Tipsa gärna om bra böcker i kommentarsfältet eller hör av dig om du också vill gästblogga här under sommaren!


Sommarläsning

Nu ni! Jag har äntligen kommit igång med läsningen och plöjt flera tunnisar den här veckan. Det är så härligt med vatten, cola light, progg i bakgrunden och så läsning i soffhörnet. Och imorgon publiceras den första sommargästbloggaren i mitt sommarprojekt.

Jag har dessutom bilder från en härlig bokaffär i Amsterdam att visa, lite adlibrisshopping som ska klickas hem imorgon, inspirationspoesi och annat att skriva om. Förutom de böcker jag har läst, förstås.

Vad läser ni just nu?