Boklördag 3: Om den sjätte dystopin som kanske inte är en dystopi

Tyvärr har jag lånat ut Kazuo Ishiguros Never let me go till min kära mor, så jag kan inte bjuda på något snyggt foto. Håll till godo med omslagsbilden istället (fel omslag för mig – på min version står några personer i en karg miljö, en mycket bättre framsida än den ovan).

Jag läste Never let me go som den sjätte boken i min dystopi-tema-läsning i januari (fast jag läste den i februari). Just nu har jag en liten paus i dystopi-läsningen för att kanske plocka upp den senare i vår och då läsa Corpus delicti, Kall feber, Oryx & cryke och Blindheten. En sammanfattning av de dystopier jag läst i januari, och lite reflektioner kring detta, kommer under nästa vecka.

Never let me go utspelas på en internatskola. De intagna går där hela livet och känner bara till den skolan. Det är ingen idé att de drömmer om att bli skådisar eller så. Varför får de inte reda på förrän senare. De ska helst måla och akta sig för att ha sex för mycket, menar lärarna och kastar oroliga blickar omkring sig. De lever i skolan, blir kära i varandra, bråkar med varandra och lever som normala ungdomar. Den enda skillnaden är att de absolut inte är normala.

Jag vill egentligen inte avslöja för mycket av handlingen, då det kan ta bort en del av läsupplevelsen. Så det blir ett kryptiskt referat, för att gå in på vad jag själv tycker. För det första påminde den för mig ganska mycket om Enhet. Och eftersom jag läste den så nyligen så förtog det lite av läslusten. För det andra går det lite för långsamt ibland. Vissa stunder får jag känslan av att författaren försökt spä på sin text med sådant som egentligen hade kunnat skalas bort. I övrigt är det en sorglig och obehaglig, men engagerande berättelse om några ungdomar som rusar in i sitt oundvikliga öde.

Dock vet jag inte om det här kan kallas för dystopi? Visst har den dystopiska drag, men sätter inte allt på sin spets såsom många andra dystopiska romaner kan göra. På ett sätt blir det intressantare – eftersom handlingen ligger närmare vår samtid, med vissa allvarliga skillnader, så är det troligare att detta skulle kunna ske. Och på ett annat sätt har boken inte den där sprängladdade kraften som väcker en vilja till förändring, som jag tycker att till exempel 1984 har. Men det är en intressant bok och jag blir så diskussionssugen. Har ni läst den?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller på och läser den just nu, är ungefär halvvägs in i den men kan inte påstå att jag tycker att den är så bra som jag hoppades att den skulle vara. Får se om andra halvan lyckas fånga mig på det sätt som jag vill att den ska!

2011-02-19 @ 15:53:09
Postat av: Maria

Jag läste den för ett par år sedan och tyckte mycket om den, men jag håller med om att någon renodlad dystopi är den inte. Den väcker frågor om framtiden och om jag minns rätt är det en mycket speciell ton i boken, lite sorgsen. Den håller väl på att filmas nu (eller kanske till och med redan är klar). Frågan är om de lyckas förmedla bokens känsla. Det brukar ju sällan gå så bra.



Hälsar

Maria

2011-02-19 @ 18:04:02
Postat av: Lisa H

Vill läsa, men har den inte ens i bokhyllan (verkar klurig att få tag på på svenska?)

Postat av: Jessica (ord och inga visor)

anonym: jag tyckte också den var sjukt seg en bit in men fastnade liksom sen. så tycker jag ofta att det är med sådana där mellanbra böcker...



Maria: Ja, jag tror faktiskt redan att den är klar som film. Men som sagt, svårt att lyckas nå upp till bokens nivåer är det ju alltid på film. :)



Lisa H: Kolla bokborsen.se ? där brukar det mesta finnas!

2011-02-25 @ 16:48:41
URL: http://www.ordochingavisor.se

Här kan du tycka till:

Jag heter:
Förgätmigej!

Min mailadress:

URL:

Såhär tycker jag:

Trackback