Anne på Grönkulla inte så mesig som man kan tro
I och med delkursen i barn- och ungdomslitteratur som är en av de kurser jag läst under våren, så fick vi bland annat läsa Anne på Grönkulla. Om Anne som hamnar hos brodern och systern som egentligen ville ha en pojke (som kunde hjälpa dem hemma) från ett barnhem men som fick Anne.
Anne säger precis vad hon tänker och ser världen med öppna ögon, så förbehållslöst att hon till och med lyckas värma de kyliga personerna hon hamnar hos. Ändå är boken i sin helhet en socialiseringsprocess – Annes väg från bångstyrigt barnhemsbarn till belevad student som klarar av att sköta hemmet på oklanderigt (nåja, nästan) sätt. Till en början tyckte jag att boken var alldeles för storblommig och moraliserande.
Men när jag läste sekundärtexter kring den så insåg jag att den, med dåtidens mått mätt, faktiskt var väldigt progressiv och gick mot strömmen. Om Montgomery varit än mer "radikal" så hade hon dock förmodligen inte blivit utgiven och framför allt inte läst, så hon valde förmodligen att hellre skilja sig lagom mycket än skräckinjagande mycket. Det är intressant det där, hur man kan läsa texter OM en bok och få hela sin upplevelse av boken förändrad – en av de största fördelarna med litteraturvetenskap. Jag tänkte faktiskt skriva en krönika i ämnet så småningom så jag avslutar det resonemanget här.
Anne på Grönkulla blev alltså intressant av att läsa texter kring boken, men i sig var den för en nutida läsare ganska lame.
Kommentarer
Postat av: enligt O
Hon drog i alla fall en griffeltavla i Gilberts huvud. Jag inspirerades och drog en sko i en retande killes huvud.
Postat av: Lisa
Haha, älskar O:s kommentar här ovanför!
Intressant dock, det här med hur uppfattning och förståelse för böcker kan förändras genom att läsa OM desamma. Man kanske borde göra det oftare för att få lite nya perspektiv...? För övrigt har jag precis samma utgåva som den på bilden, fin!
Postat av: Jessica (ord och inga visor)
enligt O: Haha! Roligt!
Lisa: Ja, så kanske man borde göra. Men jag menade mer att jag läser texter OM boken, dvs analyser och sådant, och att det breddar min läsupplevelse. :) Ja, utgåvan är väldigt fin.
Postat av: Lisa
Jo, det var så jag menade alltså men kanske uttryckte mig lite otydligt :)
Trackback