4 x Edelfeldt, del tre: Den förunderliga kameleonten



Ja, vad kan jag säga. Har läst den tredje delen i Inger Edelfeldts 4xEdelfeldt-novellsamling och blir lika häpen denna gång. Hon lyckas skriva om så ovanliga möten att man inspireras till att uppleva dem själv, om så väl inprickade känslor att man vet precis hur hon menar även om man själv aldrig känt så.

Hennes språk krullar mitt hår, mina ögonfransar. Jag kan inte, vill inte, får inte släppa boken. Man vill bara ha mer. Nu blir det något annat emellan innan jag tar tag i sista novellsamlingen i den här alltmer underbara tjockisbok. Min favorit i Den förunderliga kameleonten var novellen Sacre-Coeur men egentligen vill jag inte välja någon. Nästan alla var ögonlockskrusande faktiskt.


Kleopatras kam av Maria Ernestam



Några vänner startar,efter att ha varit på helt olika håll i livet, företaget Kleopatras kam, vars originalitet består i att de löser folks problem. Det är inte specificerat vilket typ av problem, men vad det än må vara så kan det lösas med hjälp av vännernas olika kompetenser och bakgrunder. Ganska snabbt kommer en förfrågan som får dem att häpna. Kan ni mörda min make, som har psykiskt misshandlat och förtryckt mig under hela äktenskapet? frågar en kvinna. De får sig en moralisk tankeställare och börjar var och en fundera på sina egna liv.

Enligt mig är språket slentrianmässigt, historien innehåller mord vilket gör att jag genast tycker illa om den. Ibland kan jag inte lägga boken ifrån mig men det händer inte så ofta som det borde med en sådan här typ av lättläst roman. Läs någon av Maria Ernestams tidigare böcker istället. De borde båda finnas recenserade i bloggen. Jo, ser man på.
Här och här.

Jag håller självklart redan på med något nytt och väldigt lovande. Vad sommarläser ni nudå?

Förbjuden spontanshopping

Som jag skrivit tidigare har jag bokstopp i sommar. Detta av följande anledningar:

1. Jag måste hitta ett jobb innan jag får bokshoppa. Just nu har jag inget eftersom jag precis blivit klar med min utbildning. No job = no more books
2. Jag har ungefär 200 olästa böcker i bokhyllan så det är ingen panik, även om jag självklart alltid shoppar för shoppandets skull och inte för att jag "behöver" nya böcker (ve och fasa). Varför så många böcker? Jo, varje gång jag bokshoppar kommer jag ut med minst åtta, ibland så många som tolv nya böcker. Från aka eller pocketshop (eller vissa gånger adlibris). Ibland blir det fyra eller fem också men vanligen lyckas det skena iväg!

Idag gjorde jag dock ett minimalt undantag genom att haka på pocketshops sommarerbjudande och köpa tre böcker på Götgatan:


Älskar copyn på deras plastpåsar: Jag är obegripligt intellektuell.



Gunnar av Bob Hansson, Pompeji av Maja Lundgren och Ut och stjäla hästar av Per Pettersson.

Bara för att jag nu köpt nya böcker, vill jag dock poängtera, betyder det ju inte alls att jag kommer läsa dem snart. Gunnar råkar stå på min sommarlista så den kommer jag nog läsa inom kort men de andra kan mycket möjligt dröja, Glöm inte att läsa min färska recension av Sugar precis här under och ha en fin dag!



Sugar av Michel Faber



Okej, för det första. Titeln. (Sugar: Kvinnan som steg ut ur mörkret). Nejnej! Jag kallar boken Sugar rätt och slätt, något annat behövs inte. Med tanke på bokens tjocklek (nästan 900 sidor) så blev den min kompis. Över en vecka har jag hållit på med den och det är ytterst ovanligt. Jag har lärt känna Sugar, horan som bor i ett sjaskigt rum på sin mammas bordell och blir knullad tills hon börjar hata män. Jag har lärt känna mr Rackham, den rike mannen som kommer till Sugar som kund och blir förälskad i hennes rödlätta hår. Som köper henne ett eget hus så att hon ska slippa sälja sig. Jag har fått veta hur det känns när han ändå på många sätt sviker henne ändå. Jag vet hur Sugar våndas över sin roman där hon sprätter upp man efter man. Jag vet hur bahytterna känns att bära när man går på gatan i London under det sena 1800-talet. Jag vet hur mr Rackham oroar sig över sin sinnessvaga fru Agnes, men hur han egentligen inte ödslar mycket tid att fundera över hennes tillstånd så länge hon inte ställer till spektakel. Han är trots allt en respekterad herre, det måste man ha i åtanke. Jag vet hur hushållerskan, kokerskan, diskerskan - hur de rusar runt, alltid alltid vara till lags.

Kort sagt har jag läst den här boken intensivt. Den är en roman i ordets rätta bemärkelse. Du längtar till tunnelbanan för att få plocka fram den, du längtar tills din vän går på toa när ni är och äter lunch någonstans. För att få läsa några sidor. Språket flyter på, inget anmärkningsvärt men heller inga störningsmoment. Det är historien som bygger den här sagan. Perfekt sommarläsning som jag kan rekommendera (även om jag kanske rekommenderar hela favoritbokstapeten i förra inlägget  ännu mer, det kan jag inte sticka under stol med!)

Nu är det dags att sitta på balkongen och läsa en något tunnare roman jag precis börjat med.

Så mycket boktips att ni storknar!










Visst ser det underbart ut? Ja, eftersom jag fortfarande inte riktigt läst ut tjockisboken så fick jag en annan härlig idé. Varför inte bara göra en lång radda med underbara böcker jag vill tipsa om? Alltså, jag lovar inte att alla mina favoritböcker är inkluderade, och det är heller ingen inbördes ordning på hur böckerna ligger. Läs dem alla, ni ångrar er inte. Här berättar jag inte om varje enskild bok men fråga om det är något ni vill veta. Många av dem finns recenserade sedan tidigare i bloggen. Ovan ser ni alltså väldigt många böcker och detta är deras titlar (börjar uppifrån vänstra hörnet och går sedan som man läser. vänster --> höger, vänster --> höger. Varsågoda:

American psycho av Bret Easton Ellis
Bonjour tristesse av Francoise Sagan
Halleluja liksom av Bob Hansson
En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva av Pernilla Ahlsén
Post secret av Frank Warren
Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
Blonde av Joyce Carol Oates
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier
Flyga drake av Khaled Hosseini
Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm
En himmel för Elliott av Katarina Danielsson
Konsten att vara Ela av Johanna Nilsson
I skuggan av ett brott av Helena Henschen
Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Lisa för själen av Sisela Lindblom
Jägarinna av Sisela Lindblom
Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Mästaren och Margarita av Michaíl Bulgakov
Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène
Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom
Vad gör jag här av Lukas Moodysson
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Tusen små bitar av James Frey
Hej Nostradamus! av Douglas Coupland
Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster

Nu undrar jag även självklart: Ni som har läst någon/några av de här böckerna och nu vet vilka jag gillar, vad tycker ni jag borde läsa härnäst? Jag tar verkligen jättegärna emot alla tips jag kan få. Logga in på adlibris och lägg till alla ovanstående böcker i era önskelistor (alla finns inte där men kolla annars
bokbörsen eller antikvariat.net). Köp dem alla vetja, för varenda en av dem är en liten juvel ni inte kommer ångra att ni läste. Ha en fin dag!


Ps. Skulle kunna lägga till Kärlekens historia av Nicole Krauss, Glamorama av Bret Easton Ellis, Vad jag älskade av Siri Hustvedt men någonstans måste man begränsa sig, eller hur...?

Portpresent

Det är lite av en tradition för mig att lämpa ner böcker innanför min port. Där finns nämligen en bänk. Perfekt att lägga oönskade böcker (istället för att kasta bort dem liksom!). Ibland ligger där magasin ingen vill ha, ibland böcker (fast alltid dåliga böcker, iochförsig). Häromdagen när jag fixade med min bokhylla, lade jag ner dessa böcker i porten (mobilbild):



När jag några timmar senare återvände efter en fika med en vän, så var de alla borta. Sommarläsning för någon annan alltså. Deprimerande sommarläsning, förvisso, men ändock sommarläsning. Har ni något liknande going on i era hus/på era arbetsplatser?

Annars kämpar jag för fullt med tjockisboken. Det kommer nog ta lite längre tid än väntat. Helgen dedikeras dagtid till boken, som innehåller 1800-tal, prostitution, London och män i höga hattar. Väldigt ljuvligt dekadent. Antagligen ses vi på måndag. Trevlig läshelg!

Tjockisbok

Kära läsare, jag har INTE drabbats av någon bloggsommartorka som många andra bloggare tycks ha gjort. Jag bara läser en väldigt tjock bok (nästan 900 sidor). Har kommit lite mer än hälften nu så om några dagar kommer recension. Hittills är den väldigt bra. Så länge kan ni läsa alla mina gamla recensioner och förhoppningsvis hitta något boktips där.

Vad läser ni nu? :)

4 x Edelfeldt, del två: Rit av Inger Edelfeldt



Förutom boken jag nyss skrev om, har jag även hunnit läsa den andra novellsamlingen i 4 x Edelfeldt. Rit heter den. Alltså, egentligen skulle jag bara kunna copy and paste
det jag skrev om den första novellsamlingen. Det är helt otroligt bra skrivet, helt enkelt. Lättläst utan att bli taffligt, intressanta noveller som aldrig känns avhuggna eller pretentiösa (som noveller lätt tenderar till). Jag gillar särskilt Strangelove av de här novellerna, men det finns hur många guldkorn som helst. Över hela Rit, tycker jag att det vilar en känsla av 80-tal. Även om jag väl var aningen för ung för att verkligen förnimma 80-talet, så har man ju konsumerat en hel del av det i efterhand. Det känns 80-tal att skriva om unga tjejer som åker tunnelbana till stan, dricker "café au lait" (jag menar, vem säger inte latte idag?) på café och pratar med mystiska män med omoderna skjortor. Ni hör själva, det är en väldigt speciell känsla som frammanas. Efter att ha läst två av fyra novellsamlingar i den här boken, känner jag att jag varmt kan rekommendera den.

Nu ska jag läsa någon annan bok, innan jag tar tag i novellsamling nummer tre. Om ni känner till fler novellskriverskor/skrivare som är såhär duktiga på det formatet, så får ni jättegärna tipsa i kommentarsfältet!

Vad jag älskade av Siri Hustvedt


En av årets bästa läsupplevelser!

Leo köper en tavla som gör honom förundrad. Han spårar upp konstnären, Bill, och de blir därmed vänner för livet. Deras söner blir bästa kompisar, deras fruar får en tät kontakt och parmiddagarna är flitiga. Speciellt eftersom de även bor grannar med varandra.

Därefter följer berättelsen om denna vänskap. En berättelse, så välskriven och skör, att jag förundras. När jag väl måste lägga ner boken, gör jag det motvilligt. Hur en tragedi drabbar dem och skapar stora fnurror på tråden. Hur livet fortgår ändå, hur en del ungdomar i boken utvecklas på det läskigaste vis av dem alla. Hur Bill fortsätter att skapa, utställning efter utställning.

Jag vet inte mer vad jag kan säga om den här berättelsen. Sammanfattad på det här viset, låter den som en ganska o-originell och släpig historia, men sådant är verkligen inte fallet. Det här är en bok jag vill rekommendera hela världen att läsa. Språket, sättet på vilket författaren får mig att känna utan att skriva mig på näsan, New york-atmosfären... Ni hör själva. Jag är begeistrad.

Kuriosa: Författarinnan Siri Hustvedt är gift med en av mina andra favoritförfattare, Paul Auster.

Kulturfyran

Tänkte svara på veckans kulturfyra innan jag åter dyker in i min bok:

1. Hur skaffar du de flesta av de böcker du läser? Köper eller lånar? Köper inbundna böcker eller pocket?

Jag lånar aldrig böcker på biblioteket, så svaret är köper. Lånar inte heller gärna av vänner/familj, eftersom jag gillar att faktiskt äga mina böcker, hur konstigt det än må låta. Dock gör jag mig av med boken om jag inte gillar den. Lånade ibland böcker i tonåren men nu har det inte skett på kanske fyra år. Köper oftast pocket, ibland inbundna om jag inte orkar vänta.


2. Hur ofta går du på bibliotek?

Aldrig. Ibland slinker jag in på kulturhusets Läsesalongen bara för att känna av atmosfären, men då snackar vi en gång i halvåret.

 

3. På bibliotek finns ju ofta nuförtiden datorer att sätta sig vid och surfa och filmer att hyra också och en tidningshörna. Där brukar också arrangeras konstutställningar. Utnyttjar du bibliotek till något mer än låna böcker?

Nej, som sagt, inte alls.

 

4. Och ja: vilken bok läser du just nu?

Det tänkte jag spara som en liten karamell tills recensionen kommer om en, två dagar! :)


Lite korta och koncisa svar nu eftersom jag är helt inne i den här boken. Några ledtrådar. Det handlar om konst, om kärlek, om familj och om USA. Den som gissar rätt vinner ingenting, men är en väldigt briljant person.

4 x Edelfeldt, del ett: I fiskens mage av Inger Edelfeldt



På min sommarläslista står 4 x Edelfeldt av Inger Edelfeldt. Det är en tjock bok som innehåller författarinnans fyra novellsamlingar. För att inte riskera att tröttna på Inger, och för att suga lite på den goda karamellen, har jag bestämt mig för att läsa en novellsamling ur boken i taget, och variera med annan läsning. Jag började med I fiskens mage som är en väldigt fin novellsamling. Novellerna däri är barnsligt naiva, men inte så att man tröttnar eller tänker: Är detta inte en ungdomsbok? Varje novell är som en karamell man vill äta sakta egentligen, suga på och låta smälta i munnen men som man inte kan låta bli att bita i. Tugga, tugga, tugga, svälj och så längtar man efter nästa. Språket är vackert, enkelt, och de flesta novellerna är ur barns perspektiv. Ibland barn vars föräldrar ställer höga krav på dem, ibland barn som gömmer sig i fiskens mage (under filten).. Ibland barn som leker med klossar.

En vacker novellsamling! Har alltid gillat Edelfeldt och nu ser jag fram emot även de övriga tre novellsamlingarna i boken. Men först blir det nog en riktigt härlig roman. Vilken får ni se om några dagar...

Preludier - Historietter av Hjalmar Söderberg


Det här är väl den mest klassiska bilden på den store författaren Hjalmar Söderberg. Jag hittade inget framsidefoto av boken såsom mitt exemplar ser ut. Kameran har inga batterier så kan inte heller fota just nu.

Åh, mitt exemplar av Preludier - Historietter (den fullständiga titeln är Skrifter andra delen Preludier - Historietter) är från antikvariat eftersom boken inte längre finns att köpa i butik. Utgåvan är tryckt 1919. Medan jag läser faller boken samman. Små bitar av framsidan ramlar av, förtvivlat samlar jag upp dem efter en lässtund och slänger dem vemodigt. Samtidigt, är det inte en vacker tanke? En bok som är så skör att den går sönder medan man läser. Jag läser den försiktigt, håller den som en skatt i knät. Läser snabbt, trots att jag egentligen vill suga på karamellen - mer Söderberg blir ju knappast skrivet. Jag tänker dock att jag ju kommer ha kvar hans böcker och kan läsa om närhelst jag vill.

Det finns inget negativt att säga om Preludier - Historietter. Det är två novellsamlingar och inte en enda sekund blir jag uttråkad eller rastlös. Språket är i vanlig söderbergsk ordning alldeles magnifikt. Ännu är hans tankar aktuella, vilket alltid fascinerar mig när jag läser honom. De flesta noveller är vardagliga betraktelser, somliga av dem små anekdoter eller berättelser om små ting som kan göras större om man orkar tänka till. Men det blir aldrig pretentiöst, eller svulstigt. Egentligen vill jag inte, men om jag måste välja en enda favorit av alla dessa värdefulla äkta pärlor, så väljer jag nog Duggregnet. Och det är inte för att den är bättre än de andra, egentligen, utan för att den handlar om en värld som alltid duggregnar. När jag var yngre (nitton, kanske?) skrev jag nämligen en novell på exakt samma tema. Den hette Duggregnsdalen. Ett roligt sammanträffande, även om Söderberg naturligtvis gör det miljoner gånger bättre än tonårsjessica!

Eftersom den här boken tyvärr (tyvärr, säger jag verkligen) inte finns att få tag på i vanliga bokaffärer så kanske ni kan hitta den på
bokbörsen eller antikvariat.net om ni har tur. Leta där, för det här är underbar läsning. Jag kommer plocka fram den om och om igen, men inte för ofta (jag vill ju inte att den ska falla samman totalt!) Vad mycket som blivit läst den här helgen, härligt. Ska koka lite te och genast plocka fram ännu en bok ur hyllan! Vad sommarläser ni just nu?

De skamlösa av Sisela Lindblom


De skamlösa handlar om yta, två kollegor på en tidningsredaktion, en av kollegornas ytliga pojkvän, hur konflikter, tankar, händelser alltid rör sig i det ytligaste skiktet av tillvaron.

I slutet är jag frenetiskt skumläsande - när tar det här slut? Det är en orgie i ytlighet, men inte den sortens ytlighet jag gärna njuter av i litteratur eller filmer emellanåt, den passionerade kavalkaden av klänningar i Sex and the city-filmen, till exempel. Den här ytligheten sticker i ögonen, eftersom den är så ironisk. De skamlösa gav mig en insikt: När man skriver en bok ska man älska sina karaktärer, eller åtminstone ge sken av att älska dem. Om man har ett syfte med sin bok så kommer läsaren förstå det även om man inte skriver det på dennes näsa. Vad jag menar är: Bret Easton Ellis, till exempel, har antagligen när han skriver American psycho, en hel del moraliska aspekter på det hela. Men faktum kvarstår: När jag läser boken känner jag inte av det. Patrick Bateman (huvudkaraktären) presenteras på fullaste allvar, utan ironi, boken igenom. I De skamlösa är fallet inte sådant, varför den i mina ögon blir totalt ointressant.

Uppenbarligen vill Sisela Lindblom visa hur patetiskt det är med ytlighet, hur tomt, själlöst. Hon gör dock ett misstag: Hela boken är skriven med en vass ironi som man som läsare hela tiden känner. Hon borde ha skrivit den här boken utan ironi, på fullaste allvar, och sedan låta läsarna själva döma eller inte döma. Jag hoppas att det framgår vad jag menar.

Alltså var det här en tafflig, dålig bok enligt mig. Ingenting att lägga ner sin tid på. Några få ljusglimtar, till exempel texten av bokens Amanda, den om de äldre bekanta ute i skärgården. Det var ungefär 10 sidor av kvalitetsläsning. Jag blev väldigt besviken eftersom författarinnans tidigare böcker Lisa för själen och Jägarinna hör till mina absoluta favoritböcker. Jag kommer läsa även nästa bok av Sisela Lindblom, om någon sådan kommer, för jag hoppas att hon hittar tillbaka till det fantastiska hon hade på 90-talet. (och väskdebatten, denna väskdebatt? Vad i den här boken startade en väskdebatt i hela Sverige?) Hoppas på att nästa bok jag läser är betydligt bättre...

Trasdockan av Christine Falkenland



Trasdockan är en liten tunnis, på 200 sidor, som jag läste i ett nafs. Den handlar om Ylva som åker tillbaka till sina gamla hemtrakter i Mellerud. Hon hyr ett hus för att i enrum kunna skriva sin poesi. Mycket poesi blir inte av, men en hel del tankar som snurrar. En hel del män hon knullar. Sonen, pappan. Lou med sina krävande ögon, vars dotter Ylva får sitta barnvakt åt. Hur hon samlar på rep i en garderob, Ylva. Man vet aldrig när man tröttnar och repen kommer till användning.

Boken är väldigt subtil och flyktigt skriven, på ett ganska vackert vis. Den har ett sorgligt drag över sig, ett drag av meningslöshet och en känsla av att inte spela någon roll. Att inte betyda något, inte för någon. Den är välskriven och vacker men ändå ingen toppenbok tycker jag. Den fastnar inte riktigt, kanske är det att den är för subtil och flyktig. Så att den nuddar ens skinn men inte mer. Författaren själv beskriver boken som sitt "inferno", och det kan jag hålla med om. Det är ett inferno av meningslöshet, Ylvas liv.

Sammanfattningsvis en helt okej bok, men inte mer än så.